I tio år höll 52-åringen tre unga kvinnor i fångenskap. Han våldtog och misshandlade dem och lät dem svälta. En åklagare i Ohio anser att Ariel Castro bör åtalas för mord eftersom han framkallat missfall för en kvinna.

FBI bär ut föremål som kan tjäna som bevis i rättegången mot kidnapparen Ariel Castro.

Åklagaren Timothy McGinty hänvisar till ett vittnesmål från Michelle Knight, som sagt att Castro gjorde henne med barn fem gånger och därefter framkallade missfall genom att misshandla henne.

McGinty överväger också att yrka på dödsstraff för Castro, vilket är möjligt enligt delstatslagarna i Ohio.

Castro ställdes inför domstol på torsdagen. Han sade inte ett ord och stod med böjt huvud och blicken mot golvet.

Fram till i måndags uppfattades han som en vänlig man, som väckte få misstankar i grannskapet. Men han höll sig på sin kant och släppte sällan in någon i huset.

Åklagaren Brian Murphy sade i domstolen att anklagelserna mot Castro baseras på överlagda beslut att kidnappa tre unga kvinnor i södra Cleveland. Han sade att Castro varit manipulativ och fört människor bakom ljuset.

Stor borgenssumma

Murphy konstaterade att Castro utsatte Amanda Berry och Michelle Knight för fasansfull plåga i mer än tio års tid och den tredje kvinnan, Gina DeJesus, 23, i nio år. I fångenskapen födde Berry en dotter som nu är sex år. Även flickan räknas som kidnappningsoffer.

Domaren Lauren Moore fastställde borgen till två miljoner dollar per offer, det vill säga totalt åtta miljoner dollar, något som den arbetslöse före detta skolbusschauffören aldrig skulle kunna betala.

Det bedöms att det finns risk för att Castro skulle begå självmord och han ställs därför under specialbevakning i fängelset.

Enda chansen

Biträdande polischefen i Cleveland, Ed Tomba, som har deltagit i förhören sade att kvinnornas första och enda möjlighet att fly ur det smutsiga huset var i måndags, då en granne hörde Berrys rop på hjälp och ingrep genom att sparka in dörren och befria henne och dottern.

Under alla dessa år ska kvinnorna enligt Tomba bara ha fått gå ut ur huset vid två tillfällen, men bara till garaget och övertäckta bägge gångerna. Kvinnorna hölls åtskilda i små smutsiga rum men de kände till varandras närvaro i huset. I huset har polisen hittat rep och kedjor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset