Krzysztof Kieslowski tillsammans med skådespelaren Irène Jacob, huvudrollsinnehavare i "Veronikas dubbelliv", 1991. Arkivbild.
Krzysztof Kieslowski tillsammans med skådespelaren Irène Jacob, huvudrollsinnehavare i "Veronikas dubbelliv", 1991. Arkivbild.

Tjugo år har gått sedan filmskaparen Krzysztof Kieslowski gick bort. Men nu blir han bioaktuell igen i hela landet genom en filmklassikersatsning.

Regissören Krzysztof Kieslowski dog 1996, och en stor filmkarriär tog abrupt slut. Den polske filmaren gjorde ett påtagligt avtryck på filmen och sin samtid med en vardagsrealism som bottnade i moraliska frågeställningar – men aldrig moraliserade.

Att Kieslowski ännu är relevant är en av anledningarna till att filmdistributören Nonstop Entertainment låter tre av hans filmer, den så kallade Trikoloren, inleda en ny biosatsning på filmklassiker, Timeless.

– Hans filmer är mer aktuella än någonsin. Förutom det mest uppenbara temat i Trikoloren, med frihet, jämlikhet och broderskap, så har Kieslowski i högsta grad något att säga om Europa, både efter murens fall och i dag, säger Candace Droguett, projektledare.

Klassiker på bio

Bakom satsningen ligger en idé om att filmklassiker kan hitta en plats på dagens biorepertoar på samma sätt som opera- eller teatervisningar gjort. Men den bottnar också i ett filmtekniskt dilemma: dvd-marknadens död och strömningstjänsternas frammarsch har gjort det svårt att se klassiska filmer, som sällan förekommer i det digitala utbudet.

I Sverige fick Kieslowski ett stort genomslag. På 1990-talet visade SVT "Dekalogen" på tv, och flera av hans filmer gick upp på bio.

Varför tror du Kieslowski slog an så hos svenskarna?

– Blir det tråkigt om man säger Ingmar Bergman? Vi tror att det fanns och fortsatt finns en stor publik för filmer som tar sig an de stora frågeställningarna i livet. Där spelar Kieslowski på samma planhalva som Bergman, säger Candace Droguett.

Nonstop Entertainment
Krzysztof Kieslowskis "Den blå filmen" blev den första delen i Trikoloren-trilogin och innebar ett genombrott för skådespelaren Juliette Binoche. Filmen får nypremiär på bio den 26 augusti. Pressbild.
Nonstop Entertainment
I "Den vita filmen", nummer två i Krzysztof Kieslowskis Trikoloren-svit, spelade Julie Delpy huvudrollen. Pressbild.
Nonstop Entertainment
"Den röda filmen" avslutade Krzysztof Kieslowskis trilogi på temat jämlikhet, frihet och broderskap. Filmen blev regissörens sista. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset