Örjan Kihlström. Arkivbild.
Örjan Kihlström. Arkivbild.
Trav Paris, TT:s utsände

2014 vann Örjan Kihlström Prix d’Amerique med Maharajah. Några timmar efter segerloppet sade han:

Skönt att ha vunnit Prix d’Amerique, för någon fler chans får man nog inte.

Kihlström hade fel.

Redan på söndag har han mycket god segerchans bakom Propulsion.

Ja, det är rätt otroligt egentligen att man får ytterligare en bra möjlighet att vinna Prix d’Amerique. Alla vet hur svårt det är och endast sex svenskar har lyckats vinna tidigare på snart 100 år, säger Kihlström.

Den amerikafödde hingsten är en av tre heta favoriter. De övriga två är svenska ekipaget Readly Express och Björn Goop samt hemmahopet Bold Eagle, som körs av Franck Nivard.

Propulsion vann genrepet Prix de Bourgogne för en månad sedan på Vincennes. Örjan Kihlström körde till spets efter 800–900 meter och vann sedan relativt enkelt.

Hästen var väldigt fin då och nära toppform. Daniel (Redén, tränaren) kunde tänka sig att även starta i Prix de Belgique (den 14 januari) men han ansåg att formen inte kunde bli bättre och avstod, säger Kihlström.

"Utvecklats"

TT: Vad kände du i hästen då?

Propulsion var lite starkare, lite smidigare helt enkelt. Han vann enkelt från spets och hade krafter kvar i mål.

TT: Propulsion var fyra i fjol i Prix d’Amerique, kan du jämföra med hur han känns den här vintern?

Han har utvecklats ytterligare men han har också fått vara frisk hela tiden fram till loppet på söndag. I fjol hade han lite problem med infektion några veckor innan loppet och det är inte bra.

"Behov av en bra start"

Startsystemet på Vincennes-banan i Paris liknar ingenting annat i travvärlden. Hästarna samlas på en liten tarm, travar ut mot banan och vänder sedan upp till vänster i loppets körriktning.

Vi behöver få en bra start för att kunna vara med och kriga om segern. Missar vi från början är nog vinstchansen borta. Propulsion har varit lite slö och okoncentrerad från början i tidigare lopp och inte tagit i riktigt.
Men jag körde en rejäl provstart med honom senast och då drog han i väg rätt bra. Hur loppet sedan blir start får ge sig under vägen, det finns väldigt många olika varianter och allt kan hända i ett sådant här stort lopp.

Förstapriset är över fem miljoner kronor och distansen 2 700 meter. Readly Express, som tränas av Timo Nurmos, räknas också som en het segerkandidat. Björn Goop var trea i Prix de Belgique för 14 dagar sedan efter en enorm avslutning i 1.06-fart över upploppet.

Readly Express har varit väldigt bra och jag har stor respekt för honom. Det har väl aldrig hänt att Sverige har två så starka deltagare, säger Kihlström.
Örjan Kihlström. Arkivbild.
Örjan Kihlström. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset