När en kille pekar ut brister hos en sextonårig tjej ser han till att ge henne kroppskomplex som kommer vara i flera år. När han klämmer på hennes mage och armar och skrattar åt hennes kropp får han henne att tro att hon inte duger som hon är. Varje gång ni bedömer henne tar ni bort en del som hon behöver för att älska sig själv. Jag skrev om exakt det här på twitter häromdagen och startade i ren affekt hashtagen #skitkillarsäger. Några timmar senare blev den viral och den har nu samlat hundratals fruktansvärda berättelser från unga tjejer som fått sina kroppar bedömda precis som jag fick för första gången när jag var sexton.

► LÄS MER: "Jag visar brösten när jag vill"

Jag klickar mig in på hashtagen och läser om tjejen som berättat om hennes komplex över sina bröst för en kille och fått till svar att han inte hade klagat om de faktiskt hade varit lite större. Jag läser om tjejen som fått höra av en kille att hon ser ut som en häst i uppsatt hår och jag läser om hon som fått höra att hon skulle vara så mycket snyggare om hon var lite smalare. En tjej blev kallad 41:an i flera år för att hennes fötter var större än flera av killarnas, något som hon än idag har komplex över. Andra tjejer har fått höra att de ska gå ner i vikt eller sminka sig mer eller mindre. Det här är endast några få utdrag av vad tjejer har twittrat under #skitkillarsäger, det skulle ta mig halva kvällen att läsa igenom alla absurda historier som folk har delat med sig av. 

► LÄS MER: "Äntligen mansdagen – en bra dag att sluta bete oss som 'män'"

Den här hashtagen belyser det enorma problemet som vi faktiskt har, jag talar om det faktum att killar tror sig ha rätten att bedöma kvinnors kroppar hur som helst. Ber vi om att höra att du tycker våra bröst är hängiga, växer inåt eller knappt existerar? Ber vi om att du ska kommentera våra celluliter? Nej det gör vi inte. Min kropp är min kropp och jag existerar inte för att du ska bedöma att jag bör gå upp eller ner i vikt, min kropp ser nämligen ut så som jag väljer att den ska se ut. Varför har ni ett behov av att trycka ner och förstöra tjejen som ligger bredvid er i sängen? Är det ert eget ego ni försöker mätta på hennes bekostnad?

Innan någon av er hinner resa sig upp för att skrika ”Inte alla män!” ska jag informera er om att jag är mycket väl medveten om att alla män såklart inte sabbar tjejers självkänsla. Däremot har det varje gång varit just män som har sabbat min. Desamma gäller för många av de tjejer som twittrat under hashtagen. Med era förstoringsglas granskar ni de fel som jag trodde endast fanns i mitt huvud. Ni bekräftar att det inte bara är jag som ser mina brister.

► LÄS MER: "Mina bröst gör att jag är portad från den feministiska klubben"

Det räcker nu. Ni måste sluta plantera och bekräfta komplex i unga tjejers huvuden, för det är precis vad ni gör när ni säger att tjejer inte ska ha högklackat eller uppsatt hår. Ni bidrar till att en 17-årig tjej ställer in sina högklackade skor långt in i garderoben eftersom hon annars blir för lång enligt er och ni bidrar till att en 13-årig tjej envisas med att ha utsläppt hår hela sin tonår. Ni som påpekar brister hos den helt fantastiska tjejen kan bidra till att tro att hon är raka motsatsen. Så till alla er killar som någon gång under era liv förstört en tjejs självbild bara för att få uttrycka er ärliga och onödiga åsikt: var det värt det?

Sofia Söderman

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset