I snitt har Lövins flygresor kostat 15 100 kronor per flygresa.
I snitt har Lövins flygresor kostat 15 100 kronor per flygresa.

Statsråd ska i första hand ska välja det billigaste flygalternativet – trots de riktlinjerna väljer MP:s språkrör Isabella Lövin ofta att flyga business class. Under mandatperioden har hon flugit för totalt 1,5 miljoner kronor, rapporterar Expressen.

I regeringskansliets riktlinjer står det att statsråden ”normalt ska ekonomiklass väljas, om det inte finns särskilda skäl att välja business class”. Men klimatminister Isabella Lövin (MP) väljer ofta flygbiljetter i business class när skattebetalarna står för notan och hon verkar inte vara medveten om riktlinjerna, skriver Expressen.

– Det finns ingenting som säger att man inte ska flyga business, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Rankning: De är partiet med sämst miljöpolitik: ”Frågorna är vinklade”

Lövins förklaring är bland annat att hon behöver känna sig fräsch till viktiga möten efter långa resor.

– Har man långa resor är det motiverat också av säkerhetsskäl för ministrar att man bör sitta i business class, säger Lövin.

Hon säger också att det är en resebyrå som bokar resorna åt henne. Regeringskansliets expeditionschef har även godkänt undantagen, enligt Lövin.

I snitt har hennes flygresor kostat 15 100 kronor per flygresa. Det är mer än tre gånger vad statsminister Stefan Löfvens flygresor har kostat i snitt.

LÄS MER: Isabella Lövin (MP): Allianspartierna säljer ut sina principer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset