Hon kallar sig Kimmiko och är en av få som kan leva på sin hobby. Nu växer cosplay-kulturen i Sverige som får allt fler anhängare.

Cosplay är en kultur som kommer från Japan där man klär ut sig till dataspelsfigurer. Nu ökar den i Sverige – från ett par hundra till uppemot tusen entusiaster.

Trenden har ökat så pass att Kimberly Åhage, 21, kan leva på sin hobby.

– Det bästa med cosplay  är att man får vara en förebild för andra. En liten tjej kom fram en gång och sa att jag var hennes stora hjälte, säger Kimberly.

Cosplay innebär all typ av kostymering från film, bok eller spel, från medeltid till framtid. Det typiska är den dramatiska tolkningen av rollfiguren.

Kimberly har länge haft ett stort intresse för dataspel och den japanska kulturen.

För två år sedan gjorde hon en kostym av en rollfigur från dataspelet ”World of warcraft”. Ett företag kontaktade då henne för att vara med på en mässa.

Och på den vägen är det. I dag gör Kimberly allt från att arrangera mässor till att gå på biopremiärer som en rollfigur ur något spel. 

Kulturen har anklagats för att vara sexistisk mot framför allt kvinnor på grund av de utmanande och ofta halvnakna kostymerna. Det är Kimberly medveten om.

– Jag försöker alltid välja rollfigurer som är starka i sig själva och tuffa tjejer. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset