Var fjärde kvinna i Kina kan ha utsatts för våld i nära relationer.
Var fjärde kvinna i Kina kan ha utsatts för våld i nära relationer.

År 2015 blev året då Kina tillslut fick en rikstäckande lag som förbjuder våld i nära relationer. Men våld mellan samkönade par och sexuellt våld är inte omfattade av lagen.

Den banbrytande lagstiftningen är ett resultat av flera decenniers arbete och omfattar både gifta och samboende par och de som bor i fosterfamiljer och börjar gälla från och med 1 mars, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Xinhua, vilket CNN skrivit om.

I lagtexten definieras våld i nära relationer för första gången och både psykiska övergrepp och fysiskt våld inkluderas. Däremot inkluderar lagen inte samkönade par, nämner inte heller sexuellt våld och har fått kritik för att det finns så många luckor.

LÄS MER: Nära våld åtgärdas inte

En stor offentlig debatt om våld i nära relationer utlöstes i och med en uppmärksammad skilsmässa där en kvinna la upp  bilder på sitt blåslagna ansikte på sociala medier och anklagade sin man för att ha slagit henne. Hennes man kritiserade henne då för att ha brutit mot kinesisk tradition genom att prata om privata angelägenheter offentligt och polisen sa att inget brott hade begåtts.

LÄS MER: Debatt: Män måste ta ansvar för det sexuella våldet

All China Women's Federation uppskattar att var fjärde gift kvinna i Kina har utsatts för våld i hemmet.

Deng Xiuxin, medlem i Nationella folkkongressens stående kommitté, säger till China Daily att lagen var ett bra drag, men kan vara svårt att genomföra i praktiken.

– Vi behöver klargöra ansvarsområdena för olika departement och investera pengar och personalresurser, som socialarbetare, säger hon.

LÄS MER: 16 anledningar till att dagen mot våld mot kvinnor behövs

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset