Kirgizisk polis utanför Kinas ambassadkomplex i huvudstaden Bisjek.
Kirgizisk polis utanför Kinas ambassadkomplex i huvudstaden Bisjek.

Kirgizistans regering stämplar bilbombsattacken mot Kinas ambassad som terrorism. Kina uppmanar grannen att gå till botten med attentatet.

En Mitsubishi Delica rammade porten till ambassadkomplexet i utkanten av Kirgizistans huvudstad Bisjek vid tiotiden på förmiddagen, lokal tid, och exploderade därefter i närheten av ambassadörsresidenset, enligt en källa inom polisen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Invånare som bor i närheten av ambassaden berättar hur tryckvågen krossade fönster och fick byggnaderna att skaka. Ett videoklipp från den statliga nyhetsbyrån Kabar visar hur tjock rök steg från komplexet efteråt.

Föraren var den enda som dödades – därutöver skadades tre säkerhetsvakter som dock var kirgiziska medborgare.

– Bara självmordsbombarterroristen dog i bombningen, sade Kirgizistans vice premiärminister Jenisj Razakov under en pressträff vid ambassaden, som med sitt ordval underströk att det handlar om ett terrorattentat, skriver AFP.

Kinas ambassad evakuerades efter attentatet. Även den närliggande amerikanska ambassaden utrymdes, enligt räddningstjänsten.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement säger att ingen grupp hittills har sagt sig ligga bakom attacken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Talespersonen uppmanar myndigheterna i Kirgizistan att "gå till botten" med den "extrema och våldsamma" händelsen.

Vladimir Voronin/AP/TT
Kinas ambassadkomplex i Kirgizistans huvudstad Bisjek.
Vladimir Voronin/AP/TT
En del från den sprängda bilen utanför Kinas ambassad.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset