Kinas chefsförhandlare i klimatfrågor Xie Zhenhua, till vänster, inför ett möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon under det förra klimattoppmötet i Paris, då överenskommelsen om Parisavtalet nåddes. I bakgrunden, till höger, Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin. Arkivbild.
Kinas chefsförhandlare i klimatfrågor Xie Zhenhua, till vänster, inför ett möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon under det förra klimattoppmötet i Paris, då överenskommelsen om Parisavtalet nåddes. I bakgrunden, till höger, Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin. Arkivbild.

Nej, den globala uppvärmningen är inte ett kinesiskt påhitt för att konkurrera ut amerikanska företag.Kina tillbakavisar den blivande amerikanska presidenten Donald Trumps påstående.

– Om man ser till historien kring klimatförhandlingarna så inleddes de faktiskt av IPCC (FN:s klimatpanel) med stöd av republikanerna under Reagan och Bush den äldres regering i slutet av 80-talet, påpekade Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin under en presskonferens vid klimattoppmötet i Marrakesh på onsdagen, enligt Bloomberg.

Diplomater och ministrar från över 190 länder är samlade i den marockanska staden för att diskutera genomförandet av Parisavtalet, som syftar till att minska världens koldioxidutsläpp. Men toppmötet har överskuggats av en oro kring Trumps vallöfte om att överge överenskommelsen och rulla tillbaka Barack Obamas klimatsatsningar.

Kinesisk "bluff"

Det var i ett Twitter-inlägg 2012 som miljardären beskrev global uppvärmning som en kinesisk "bluff".

Att USA och Kina tydligt ställt sig bakom Parisavtalet har setts som centralt för att övertyga andra länder.

Liu Zhenmin lovade att Kina inte kommer att backa. Han påtalade även att satsningar på renare teknik i själva verket kan öka USA:s konkurrenskraft.

– Som den största utvecklade ekonomin i världen är USA:s stöd avgörande. Vi måste förvänta oss att de kommer att fatta ett smart och klokt beslut.

London ratificerar

Och medan Kina läxar upp Trump bekräftar de drygt 190 länderna i Marrakesh att de fortfarande ställer sig bakom Parisavtalet, enligt AFP.

"Vi manar till högsta politiska engagemang att bekämpa klimatförändringarna, som en prioriterad brådskande fråga", stod det i ett tillkännagivande som lästes upp på toppmötet.

Samtidigt har London slutgiltigt fastställt sitt åtagande till avtalet, rapporterar Reuters.

– Storbritannien ratificerar det historiska Parisavtalet så att vi kan hjälpa till att öka farten i de globala åtgärderna mot klimatförändring och uppfylla våra åtaganden att skapa en säkrare, mer välmående framtid för oss alla, säger biträdande energiminister Nick Hurd.

Mark Ralston/AP/TT
USA:s utrikesminister John Kerry talar under det pågående klimattoppmötet i Marrakesh i Marocko på onsdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset