Moderatledaren Anna Kinberg Batra är nöjd med resan till Israel och Palestina. Arkivbild.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra är nöjd med resan till Israel och Palestina. Arkivbild.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vägrar att kommentera uppgifter i israelisk press att hon inför sitt besök skulle ha utlovat en mer positiv hållning gentemot Israel.– Jag kommenterar inte rykten, säger hon till TT.

Enligt den israeliska tidningen The Times of Israel så blev israeliska företrädare besvikna på Kinberg Batra. ”Före besöket presenterade hon sig som en nära vän och lät oss förstå att hon skulle använda sitt besök som en plattform för positiva uttalanden om Israel. Hon levererade inte”, säger en anonym regeringstjänsteman till tidningen.

– Jag kommenterar inga rykten. Mitt syfte med resan var att möta både regering och opposition, både i Israel och i Palestina för att studera och höra från dem hur man ser på vägen till en fungerande tvåstatslösning. En sådan tycker jag är väldigt viktig och jag har blivit mycket väl mottagen på alla nivåer i Israel och jag är tacksam för att ha fått möjlighet till diskussioner på högsta politiska nivå både i regeringen och med företrädare för oppositionen, säger Kinberg Batra.

Förbättra relationerna

TT: Nu påstår den här tidningen att du för att få det hade utlovat en mer proisraelisk hållning.

– Rykten, oavsett varifrån de kommer, kommenterar jag aldrig. Syftet med resan var att etablera kontakt, och jag vill förbättra relationerna med Israel.

TT: Har du någon annan syn på Israel och Palestina och konflikten än vad regeringen har?

– Mitt syfte med resan är inte svensk inrikespolitik. Jag vill kunna ha utbyte både med Israel och Palestina och jag vill att Sverige ska förbättra utbytet, både ekonomiskt och politiskt och göra det vi kan för att nå en fungerande tvåstatslösning.

TT: Har du nu förbättrat möjligheterna till kontakter mellan Israel och Sverige?

– Jag är väldigt tacksam för att de tog emot på den här nivån, och det ser jag som ett steg framåt.

Olagliga bosättningar

Vid mötet med den palestinske premiärministern Rami Hamdallah på onsdagen diskuterades vägen till demokrati, ekonomisk utveckling och hotet från våld och terrorism. Om bosättningspolitiken togs upp med den israeliske premiärministern Netanyahu vill Kinberg Batra inte säga.

– Jag kommenterar inte detaljer i några av samtalen jag haft. Men det är kända ståndpunkter som är viktiga att fortsätta framföra att bosättningarna är olagliga enligt internationell rätt och hindrar fredsprocessen samt att det finns våldsamma krafter som motarbetar den demokratiska utvecklingen i Palestina, säger Anna Kinberg Batra.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset