Den kinesiska ambassaden i Stockholm går till attack mot SVT och kräver en ursäkt efter fredagens avsnitt av satirprogrammet "Svenska nyheter".
Den kinesiska ambassaden i Stockholm går till attack mot SVT och kräver en ursäkt efter fredagens avsnitt av satirprogrammet "Svenska nyheter".

Programledaren Jesper Rönndahl drev med kinesiska turister i satirprogrammet "Svenska nyheter" i SVT. Det gillar inte Kina, som nu kräver en ursäkt. "Vi fördömer det starkt", skriver Kinas ambassad om programmet i ett uttalande.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm går till attack mot SVT och kräver en ursäkt efter fredagens avsnitt av satirprogrammet ”Svenska nyheter”, med komikern Jesper Rönndahl vid rodret.

”På kvällen den 21 september sände SVT ett svenskt nyhetsprogram som skandalöst förolämpade Kina. Programledaren Jesper Rönndahl gjorde kommentarer som motsvarade en grov förolämpning och en ondskefull attack mot Kina och det kinesiska folket. Vi fördömer det starkt”, skriver Kinas ambassad i Stockholm i ett uttalande på sin hemsida.

I programmet skämtar Jesper Rönndahl om det uppmärksammade hotellbråket i Stockholm, där tre kinesiska turister blev avvisade från ett hotell av polis för att de vägrade lämna platsen, trots att de anlänt på fel dag, samtidigt som hotellet var fullbokat.

LÄS MER: Experten om turist-utspelet mot Sverige: En markering från Kina

I ”Svenska nyheter” visas bland annat en ”informationsfilm” till kinesiska turister, som påpekar att man inte bör bajsa utanför historiska byggnader, och att man inte promenerar med sin lunch när man är ute och går med sin hund.

”Förespråkar rasism och främlingsfientlighet”

Det humoristiska inslaget uppskattas inte av Kina.

”Programmet sprider och förespråkar rasism och främlingsfientlighet och initierar rasistiskt hat och konfrontationer mot kineser och andra etniska grupper”, skriver Kinas ambassad, som också kräver en ursäkt.

LÄS MER: Kina har stängt 13 000 nätsajter på tre år

”Att tro att sådana saker kan hända i Sverige, en förespråkare för etnisk jämlikhet”, fortsätter ambassaden.

”De har missat poängen”

SVT Nöjes programchef Thomas Hall säger i en intervju med Aftonbladet att han varit i kontakt med den kinesiska ambassaden, men att man inte planerar att be om ursäkt.

– Jag tror att de har missat poängen i vårt budskap. Vi vill visa på att det fortfarande känns som att det är en lägre tröskel och mindre laddat att skämta om kineser och asiater, säger Thomas Hall till Aftonbladet.

– Det är ett satirprogram. Vi ska ta ut svängarna, säger han.

Jesper Rönndahl själv tycks också ta det hela med ro. På Instagram har programledaren lagt upp en skärmdump på uttalandet från kinas ambassad, tillsammans med texten: ”Aoo näe nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en global supermakt”.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Aoo näe nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en global supermakt. (Länk i bio)

Ett inlägg delat av Jesper Rönndahl (@jesperronndahl)

Diplomatisk kris

Händelsen med de avvisade kinesiska turisterna inträffade i början av september, och skapade en diplomatisk fejd mellan Sverige och Kina.

Ett videoklipp där turisterna bärs ut från hotellet av två poliser kablades ut i kinesisk media, och Kinas ambassad i Stockholm skrev på sin hemsida att turisterna ”misshandlades brutalt av den svenska polisen” och att ”poliserna utsatte kinesiska medborgare för livsfara.

LÄS MER: Friskolorna överväger anmäla satirprogrammets skolkö-sajt

Ambassaden har sedan dess krävt en insats från den svenska regeringen, där de vill se att poliserna straffas.

Detta har ännu inte hänt, men ärendet utreds nu av Särskilda åklagarkammaren, uppger Aftonbladet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om SVT ambassad kina