Taikonauten Wang Yaping ombord på rymdstationen Tiangong-1 år 2013. Arkivbild.
Taikonauten Wang Yaping ombord på rymdstationen Tiangong-1 år 2013. Arkivbild.

Det är dags för en våldsam pensionering av rymdstationen Tiangong-1. Någon gång nästa år beräknas stationen falla in i jordens atmosfär, där Kinas rymdmyndighet hoppas att det mesta brinner upp.

Kinas första bemannade rymdstation, Tiangong-1, har kommit ur kurs och väntas falla in i jordatmosfären under den andra halvan av 2017, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

– Utifrån våra beräkningar och analyser kommer de flesta delarna av rymdlabbet att brinna upp under fallet, säger Wu Ping, chef för Kinas bemannade rymdingenjörsmyndighet, under en presskonferens.

Tiangong-1 kom i bruk 2011 och har fungerat som bemannat rymdlaboratorium, men även använts för experiment med dockningar i rymden. Kinas första kvinnliga taikonauter (som Kina kallar sina rymdfarare), Liu Yang och Wang Yaping, utförde båda uppdrag ombord på Tiangong-1.

Stationen har, med Wu Pings ord, nu "på ett utförligt sätt slutfört sitt historiska uppdrag".

Förlusten av Tiangong-1 kan emellertid ses som en prestigeförlust för Kina. Enligt sajten space.com varnade en amatörastronom för att rymdstationen lämnat sin avsedda omloppsbana runt jorden redan tidigt i somras. Nu har kinesiska myndigheter bekräftat att man förlorat kontrollen över stationen.

AP/TT
En modul till Kinas första rymdstation Tiangong-1 innan den lämnade jorden 2011. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset