Sover du dåligt? Då kan det handla om att du sover på mage. Dessutom kan det ge dig smärtor i rygg och nacke, menar en kiropraktor.

Alamy.

Som inte på mage, uppmanar en kiropraktor.

Sluta sov på mage. Det uppmanar kiropraktorn Dr Jan Lefkovitz.

– Det är det värsta. Du ska aldrig sova på magen. Det skapar rotation i ryggraden, säger han till Business insider.

Såvida du inte sover med ditt ansikte rakt ner i kudden vrider du förmodligen huvudet åt sidan på ett sätt som också kan ge en hel del påfrestningar på halsen och orsaka förskjutningsproblem, menar Dr Lefkovitz.

– Om du sover åtta timmar per natt, vilket är en tredjedel av din dag, spenderar du en tredjedel av ditt liv med en roterad ryggrad. Det kan orsaka allvarlig smärta i rygg och nacke, säger han till Business Insider.

►LÄS MER: Tar det dig längre än 14 minuter att somna – då borde du läsa det här

Om du sover på magen är det enklaste sättet att sluta med det genom att börja sova på sidan eller investera i en väldigt lång kudde som du har invid din sida. Den förhindrar dig att lägga dig på magen, menar Dr Lefkovitz.

►LÄS MER: Var fjärde ung har svårt att somna – här är forskarens okända tips

Sömnforskaren John Axelsson, verksam vid Karolinska Institutet, är dock kritisk till kiropraktorns påstående:

– Denna kiropraktor verkar spekulera fritt ifrån en av de teorier som kiropraktiken utgår ifrån. Det är dock inget som jag hört talas om tidigare eller läst någon vetenskaplig artikel om. Rätt säker på att det saknas vetenskapligt stöd för påståendena. Det finns dock en hel del belägg för att sova på rygg ökar risken för snarkning och sömnapne, säger han.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset