Kirurgen misslyckades med sin operation fem gånger.
Kirurgen misslyckades med sin operation fem gånger.

En patient under 18 år fick genomgå fem misslyckade operationer som ledde till flera hjärnblödningar och psykiska besvär. Nu kritiseras kirurgen av IVO. 

Förra året sökte en ungdom under 18 år vård efter att ha fått problem med sin shunt, skriver SVT Västerbotten. En shunt är en tryckavlastande kateter som är placerad i hjärnan för att fungera som en förbindelse mellan blodkärl.

Patienten opererades akut, men fick därefter besvär med huvudvärk. Läkarna kunde då konstatera att patienten hade drabbats av en blödning, samt en infektion i hjärnan.

LÄS MER: Lotta kämpade för att hennes dotter skulle få cannabismedicinen Sativex

Misslyckades fem gånger

Besvären hade uppstått efter att kirurgen hade felplacerat shunten i hjärnan. Under en månads tid utförde samma kirurg ytterligare fyra operationer på patienten – men misslyckades varenda gång.

I samband med kirurgens felbehandling bad ungdomens föräldrar om att operationen skulle utföras på annat sjukhus, men fick beskedet att det inte fanns tillräckligt med bemanning under sommaren.

Inför den sjätte operationen lät man däremot en annan kirurg utföra operationen. Denna gång använde man sig även av en neuro-navigations-teknik – ett databaserat navigationssytem för styrning av instrument i förhållande till patientens anatomi – och ingreppet lyckades.

LÄS MER: Fler får kostnadsfri tandvård från årsskiftet – det här innebär beslutet 

Kritik från IVO

Under perioden för de misslyckade operationerna drabbades patienten av flera hjärnblödningar och psykiska besvär, och utsattes för strålning från ett tiotal röntgenundersökningar.

Nu kritiseras kirurgen av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att inte ha gett patienten “en sakkunnig hälso- och sjukvård”.

Efter händelsen har sjukhuset inört en ny rutin där neuro-navingering används vid liknande ingrepp.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset