Varför hyllas pappakroppen som mansideal samtidigt som mammorna väntas gå direkt från BB till gymmet? Efter ”dadbod” kommer nu svaret – ”mombod”. – Pressen är hård och brutal och den påverkar mig varje dag, säger Kitty Jutbring som precis fött sitt andra barn.

All Over Press/Montage

Kitty Jutbring tror att media, men även att vi skaffar barn sent, gör att idealet med tonårskroppen lever kvar. 

Förra veckan hyllades pappakroppen som ideal på nätet. Allt började med ett blogginlägg från studenten Mackenzie Pearson, som hyllade idealet som är en balans mellan att gå på gymmet och att unna sig en pizza och några öl. 

Leo DiCaprio och Jason Segel lyftes upp som praktexempel på ”Dad Bod” och män överallt drog en lättnadens suck. 

Det dröjde inte länge förrän röster började höjas som ifrågasatte varför männen kom undan med att vara vanliga och sexiga samtidigt som kvinnor helst ska ha en kropp som tvingar dem till att tillbringa all sin lediga tid på gymmet. 

”Så män ska sträva efter den lata, ohälsosamma ”dad bod” men kvinnor ska sträva efter att se ut som Victorias Secret-modeller?”, skrev till exempel Christina Wiltshire på Twitter. 

Det dröjde inte länge förrän stolta kvinnor visar upp sina kroppar som de ser ut efter ett normalt liv med mat, kanske inte alltid så mycket situps och barn. Sen finns även de som använder hashtaggen för att visa upp hur LITE det syns att de fött barn också, men i vågorna efter #dadbod har de vanliga kropparna blivit fler.

En som reagerat på de ideal som kvinnor som fött barn ställs inför är programledaren och debattören Kitty Jutbring. 

– Mammakroppen behöver ”återställas”, bantas, förändras och förminskas. Pressen är hård och brutal och den påverkar mig varje dag, säger Kitty, som sitter och ammar när Metro når henne.

Hon har precis börjat träna efter sin graviditet och får inte ens springa eller hoppa än. Att ”supermorsorna” verkar få en tvättbräda en vecka efter graviditeten tycker hon är helt obegripligt.

Media och olika kändisförebilder ges ofta skulder för sjuka ideal som sprider sig i samhället, men Kitty Jutbring tror också på en annan förklaring – att vi får barn allt senare. 

– Vi hinner leva så länge med vår tonårskropp som gör att vi fortsätter se den som den normala kvinnokroppen. Att våra kompisar och kvinnor runt oss också väntar så länge gör att vi sällan ser morsakroppar alls.

Hon hyllar att kvinnor använder #mombod för att visa upp sina vanliga mammakroppar men har också lagt märke till att de flesta som laddar upp under hashtaggen på Instagram är kvinnor som vill visa upp hur vältränade de är TROTS att de precis fått barn. 

– Det kanske borde finnas en ”realmombod” också, säger hon till Metro.

LÄS MER: Fyra av tio vill göra skönhetsingrepp efter graviditeten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset