Kjell Albin Abrahamson tilldelades i fjol H.M. Konungens medalj i 8:e storleken. Arkivbild.
Kjell Albin Abrahamson tilldelades i fjol H.M. Konungens medalj i 8:e storleken. Arkivbild.

Journalisten och författaren Kjell Albin Abrahamson, under många år Sveriges Radios Östeuropakorrespondent, har avlidit. Han blev 71 år.

Kjell Albin Abrahamson avled i torsdags på ett sjukhus i Gdynia i Polen i sviterna av en stroke.

– Han fick en stroke för tolv dagar sedan, och därefter en hjärnblödning. Han tappade då medvetandet och i går slutade hans hjärta att slå, säger dottern Emmy till Aftonbladet.

Från Östersund

Kjell Albin Abrahamson föddes 1945 i Östersund. Han arbetade under 1970-talet som dramaturg på SVT och under 1980-talet som kulturchef på Sveriges Radio. Mest känd för allmänheten är han nog dock som Sveriges Radios mångårige Östeuropakorrespondent med stationering i bland annat Moskva, Wien och Warszawa.

Under flera år var Kjell Albin Abrahamson även julvärd i radions P1 och hoppade också in som programledare i "Ring P1".

"Var skitduktig"

Han började på Sveriges Radio 1983 och arbetade där i sammanlagt 21 år. Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger till TT att Kjell Albin Abrahamsons bortgång är en stor förlust, inte bara för hans närmaste och familj, utan också för Sveriges Radio.

– Han var klassisk riktigt duktig radioreporter. En journalist som brann för sitt ämne och ville göra folk klokare, vilket han också lyckades med. Han var skitduktig helt enkelt, säger Cilla Benkö.

Abrahamson skrev också ett antal böcker, de flesta om Östeuropa.

I en självförfattad presentation på Sveriges Radios hemsida skrev han att han gärna hade kallats "Sveriges bäste korrespondent" men att så inte var fallet.

"Jag får nöja mig med andra kul epitet som 'ett saltkorn i den svenska sötlimpan'".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset