Tusentals kurder världen över protesterar mot bristfällig jämställdhet mellan könen.
Tusentals kurder världen över protesterar mot bristfällig jämställdhet mellan könen.

En man som dömdes för familjevåld i Iran fick ett ovanligt straff: Att klä sig i kvinnokläder. Nu protesterar män från hela världen, och "crossdressar" för jämställdhet.

Håriga bringor i skira sjalar och glittrande klänningar sprids på sociala medier världen över.

Facebooksidan KurdMenForEquality startade för fem dagar sedan. Redan har kampanjen fått över 7 500 likes, och bilderna på män iklädda traditionella kvinnokläder strömmar in.

Ledordet är "att vara kvinna är inte ett sätt att förnedra eller straffa någon" och syftet är att lyfta frågan om jämställdhet mellan könen.

– Det är väldigt ovanligt att kurdiska män klär sig i kvinnokläder. När jag gjorde det så tänkte jag på hur folk, familjen, skulle reagera. Men det var dags att säga ifrån, säger Mostafa Fatheyan, kurd från Iran, till Helsingborgs Dagblad.

Det hela startade den 15 april, då en man dömdes för familjevåld i den iranska staden Maravin. Istället för att betala böter eller få fängelsestraff tvingades mannen klä sig i traditionella, kurdiska kvinnokläder och gå längs stadens gator.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En lokal kvinnorättsorganisation ansåg att straffet var kränkande mot kvinnor och gick ut och protesterade, och tre dagar senare startade några kurdiska män Facebook-kampanjen, som nu sprids som en löpeld över världen.

– Jag hoppas att det håller i sig och att den kan fortsätta att lyfta frågan om kvinnors rättigheter. I Mellanöstern och överallt, säger Mostafa Fatheyan till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset