2016 när världen "stod i brand" så gjorde vi något som gjorde att folk rörde sig mer, skriver Patrik Gunnarsson.
2016 när världen "stod i brand" så gjorde vi något som gjorde att folk rörde sig mer, skriver Patrik Gunnarsson.

2016 när världen "stod i brand" så gjorde vi något, något som gjorde att folk rörde sig mer, skriver Patrik Gunnarsson.

”Farfar, vad gjorde ni den där sommaren 2016 då världen stod i brand? Åh, kära barnbarn, vi letade efter Pokémonfigurer i telefonen!”

kommenterade Jonas Gardell den senaste tidens Pokémonjagande.

Ja du Jonas, i en tid där ohälsa är ett stort problem för både ungdomar och vuxna gick vi ut och rörde på oss ordentligt. I en tid där folk satt uppslukade framför tv-apparater och datorer så tog vi till gatorna med vårt spelande istället. Vi gick ut utan fördomar och socialiserade oss med främlingar för att vi hade ett gemensamt intresse, något som band oss alla samman.

►LÄS MER: Här är polisens varning efter Pok'emon Go-hysterin

Hela familjer gick ut tillsammans och spelade, skrattade och umgicks, familjer med tonåringar som annars brukade sitta instängda på sina rum i ensamhet. Jag har sett mängder med inlägg både på Facebook och på andra sidor där folk med social fobi, ångest och depression går ut och berättar om hur mycket spelet hjälpt dem då de nu känner sig motiverade till att gå ut och röra på sig, få frisk luft och vara sociala. Ett sätt för dem att bli inkluderade i en gemenskap som inte dömer dem för deras problem.

►LÄS MER: En lunchrast med Pokémon Go

Det är inte bara du, Jonas, som har klankat ner på denna nya väg att gå gällande spel. Det finns gott om kritiker till detta, speciellt när det kommer till vuxna människor som berättar om att de spelar och får kommentarer ur ”det är dags att växa upp”-kategorin. Kritiken kommer alltså från människor som tycker att det finns viktigare saker att göra än att spela ett spel där man är ute och rör sig, människor som sedan själva kommer hem efter jobbet och lägger sig framför tv:n resten av kvällen.

Så 2016 när världen "stod i brand" så gjorde vi något, något som gjorde att folk rörde sig mer, kände sig mer motiverade att gå ut och som fick dem att känna sig inkluderade i en stor gemenskap där varje ny person man stöter på när man spelar kan leda till en framtida vänskap.

2016 gjorde vi världen till en lite bättre och trevligare plats att existera i.

Patrik Gunnarsson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset