Klart för koalition mellan CDU:s Angela Merkel och SPD:s Olaf Scholz.
Klart för koalition mellan CDU:s Angela Merkel och SPD:s Olaf Scholz.

De tyska socialdemokraterna SPD:s medlemmar har röstat ja till att ingå i en ny storkoalition med kristdemokraterna CDU. Det betyder att Angela Merkel kan bli förbundskansler för en fjärde mandatperiod.

Efter 161 dagars dödläge verkar den tyska regeringskrisen vara över. I dag röstade SPD:s medlemmar med god marginal för att återigen ingå en koalition med CDU, skriver Der Spiegel.

Enligt tidningen röstade 66 procent för ett koalitionsavtal, medan 34 procent röstade mot. Fler än 460 000 partimedlemmar hade rätt att delta och valdeltagandet var 78 procent.

Det betyder att det sista hindret för Angela Merkel är undanröjt för att kunna bilda ny regering och hon väntas snart bli vald till förbundskansler för fjärde gången. Det blir hennes trettonde år i rad på posten.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om det tyska valet

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar beskedet.

”En välkommen tydlig omröstning av SPD för att bilda en koalitionsregering. Tyskland är en av Sveriges närmaste partner och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder”, skriver hon på Twitter.

Socialdemokraterna har varit djupt splittrade i frågan då partiets väljarstöd rasade i valet efter åren i förra koalitionen. Förhandlingarna mellan partierna har varit hårda innan SPD till slut lovades tre manliga och tre kvinnliga ministrar i den kommande regeringen, enligt Der Spiegel.

LÄS MER: Efter omfattande strejker – arbetare i Tyskland får förkortad arbetsvecka

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset