Klas Widestrand är en av flera som upplever ett instinktivt obehag för vissa former av klustrade hål.
Klas Widestrand är en av flera som upplever ett instinktivt obehag för vissa former av klustrade hål.

För den stora majoriteten är små kaffebubblor, delade granatäpplen och lotusblommor inget annat än vardagliga saker. Men för Klas Widestrand, 27, ger de upphov till djupt obehag. Han lider nämligen av trypofobi, även kallad hålfobi.

I förra veckan skrev Metros Viralgranskaren om en "böld-bild" som oriktigt påstods illustrera en ”exotisk sjukdom” och visade små runda håligheter i en handflata. Trots att det endast rör sig om en välgjord sminkning sände den obehagliga bilden rysningar längs många ryggrader.

– Det var den absolut värsta bilden jag sett i hela mitt liv tror jag. Jag såg den bilden precis innan jag skulle gå och lägga mig och jag hade seriöst svårt att somna, säger Klas Widestrand till Metro.

► LÄS MER: Nej, böld-bilden föreställer inte en ny sjukdom i Europa

Han är inte ensam om att fyllas av äckelkänslor vid åsynen av bilden, men till skillnad från de flesta andra har hans obehag ett namn: trypofobi. Det är en fobi som gör att man mår dåligt av symmetriska mönster och kan reagera på olika håligheter  – alltifrån vaxkakor till myrstackar.

– Om jag ser en lotusblomma till exempel så börjar det liksom klia och det är bara ett instinktivt obehag som känns i magen, och likaså vissa former av kaffebubblor tycker jag är fruktansvärt äckliga.

Likaså granatäpplen, berättar han. Åtminstone när de skärs på ett visst sätt.

– Min kompis som jag bor med åt väldigt mycket granatäpple en period och då skar han upp dem på ett visst sätt så att det påminde om de här kaffebubblorna.

Hålfobin ingår än så länge inte i några officiella diagnosmanualer, men det har skrivits desto mer om den på nätet. Enligt två brittiska forskare är den relativt okända fobin ovanligt vanlig. De uppger att hela 16 procent av befolkningen lider av den, något man enligt tidskriften Modern psykologi kan ifrågasätta.

LÄS MER: Skräck för hål en vanlig fobi

Klas Widestrand säger att han var omkring sex år när han för första gången kände de svårinringade känslorna, men det var först förra året som han hörde talas om termen trypofobi.

– Det är någonting jag har känt sedan jag var liten, att det funnits något instinktivt obehag för vissa former av klustrade hål.

Britt-Marie Strandh, psykolog på KBT-gruppen, säger till Metro att man kan betrakta trypofobi som just en fobi.

– Det tycker jag absolut att man kan göra. Man kan ju ha en fobi för vad som helst egentligen, och det verkar som att en del reagerar mer på när det är på huden och liknande och andra som reagerar på små hål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset