Det blåser ordentligt i landet och längs Öresundskusten är det risk för översvämning.
Det blåser ordentligt i landet och längs Öresundskusten är det risk för översvämning.
Väder TT

Höststormen som har drabbat Danmark och kontinenten skonar Sverige, men SMHI varnar för hårda vindar längs alla kusterna och på Gotland.

I Öresund finns risk för översvämning när vattnet stiger.

I Öresund, i synnerhet norra delen, beräknas vattenståndet stiga till över 120 centimeter över medelvattenstånd. Det beror på att flera dagars hårda vindar över Nordsjön pressat in vatten i Öresund, förklarar Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf på SMHI.

Enligt SMHI:s definition på klass 2-varning för högt vattenstånd kan det innebära risk för att kustvägar och hamnar översvämmas.

Om man har saker liggande i närheten av stranden ska man nog se till att ta vara på dem, så de inte flyter i väg. Även bryggor och kajkanter kan översvämmas, säger Jörgen Öberg till TT.

Vattenståndet väntas kulminera under kvällen och börja sjunka efter midnatt.

Inställda färjor

Höststorm rasar över Danmark och Centraleuropa, men Sverige kommer lindrigare undan.

Vi har blåsigt väder över Sverige men kommer inte riktigt upp i de nivåerna som det varit för Danmark och ner över kontinenten, konstaterar Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

För alla Sveriges kuster och Vänern råder klass 1-varning för kuling. För Gotland har SMHI utfärdat klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, med upp till 21–23 meter per sekund i byarna.

Destination Gotland har valt att ställa in söndagens kvällstur från Nynäshamn till Visby och måndagens vändande morgontur. Kvällsturen från Oskarshamn skjuts fram till måndagen. Omkring 2 000 passagerare berörs av den inställda färjetrafiken, skriver helagotland.se.

Mer regn väntar

För västkustens del lägger sig de kraftigaste vindarna under kvällen och natten men för de östra farvattnen är det först under måndagen som vinden avtar, säger Sandra Andersson.

Efter den senaste tidens regnande råder också klass 1-varning för höga vattenflöden i Halland, Skåne och västra delen av Kronobergs län.

Svenskarna får vara beredda på mer nederbörd kommande vecka.

Det blir ganska ostadigt och vi har nederbördsområden som drar in, både som regn och snö. Det är osäkert var gränsen går, men det kan röra sig om snö så långt som en bit ner i Svealand under veckan. Det blir lite kyligt och nederbörd som kommer och går, sammanfattar Sandra Andersson.

I Upplands län blåser det så kraftigt att över 1 000 människor varit strömlösa sedan 14-tiden. Träd har blåst ned på ledningar vilket har orsakat kortslutning. Strömmen väntas vara tillbaka vid 19-tiden.

Men de hårda vindarna består ju så det kan uppstå nya avbrott under kvällen, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall.
Det blåser ordentligt i landet och längs Öresundskusten är det risk för översvämning.
Det blåser ordentligt i landet och längs Öresundskusten är det risk för översvämning.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset