Lotta Imberg
Klassisk risotto lyser upp

Ingredienser till en klassisk Risotto Milanese, med bland annat arborioris och saffran.

När katedralen i Milano skulle invigas på 1500-talet, så använde man saffran som ingrediens i de färgade fönstren, och som en kul grej tillsattes saffran även i riset som serverades. Så uppkom den berömda ”Risotto Milanese”. Vi serverar Risotto Milanese som en förrätt på Pontus by the Sea och serverar den med serranoskinka. Men man kan även servera den som tillbehör till en varmrätt.
Förutom att saffransrisotto är en klassisk kombination med osso bocco så brukar jag rekommendera till exempel en stekt majskyckling eller kanske en grillad hälleflundra.
Får du inte tag på oxmärg går det bra att laga rätten i alla fall men det kommer så klart inte att kännas lika genuint.

RISOTTO MILANESE:
4 personer
2 dl arborioris
3 msk finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 påse saffran 0,5 gram
1 dl vitt vin
6 dl hönsbuljong (varm)
1 dl riven parmesan
4 msk oxmärg i små bitar (inget måste om man inte får tag på det)

• Fräs lök, vitlök, saffran och ris någon minut i lite olivolja. Tillsätt vitt vin och låt det koka in. Späd sedan med hönsbuljong så att det täcker, fortsätt koka under omrörning samt spädning i cirka 16 minuter. Ta då av kastrullen från värmen och rör ner osten samt märg. Lägg lock på och låt stå någon minut. Smaka av och kolla konsistensen, den ska vara ordentligt krämig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset