Klassiskt men ändå spännande Stämningen på Swea hof är spännande, nästan elektrisk.
Klassiskt men ändå spännande Stämningen på Swea hof är spännande, nästan elektrisk.

Carl Reinholdtzon Belfrage äter skaldjur på Swea Hof. Kvaliteten och placeringen mitt i ett lyxhotell höjer stämningen.

Lena Garnold
Klassiskt men ändå spännande

Tillbehören lockar.

Lena Garnold
Klassiskt men ändå spännande

Stämningen på Swea hof är spännande, nästan elektrisk.

Lena Garnold
Klassiskt men ändå spännande

Musslor.

Aprilsläppet på Systembolaget bestod av naturliga viner, så kallad vin nature. Naturliga viner är riktigt vin – viner på druvor som utan vare sig bekämpningsmedel, tillsatser, klarning eller filtrering getts möjlighet att utvecklas till friska, egensinniga personligheter. 

I Frankrike är detta något helt självklart, och viner har framställts naturligt sedan 60-talet, men i Sverige har detta vållat våldsam debatt. 

Särskilt bland landets vinskribenter, vars äldre smaklökar är så vana vid kem­iska bag-in-box från Sydafrika eller måste väckas av kryddstarka Rhône-viner (Frankrikes Sydafrika) att de tycker naturligt vin smakar konstigt. På restaurang Swea Hof finns ett av de mest klassiska vin nature-producenterna – Nicolas Joly. Han tillverkar härligt friska vita viner från Loire som med bravur representerar de naturliga ­vinerna. 

Jag rekommenderar dig att genast springa in och testa detta vin, det passar utmärkt till det skaldjurspaket som nu erbjuds här: stora skaldjursplateaun för priset av den lilla, alltså 395 kronor istället för 570.

Swea Hof är en spännande plats, inte bara för den klassiska restaurangen, utan också för hotellet, Plaza Bar och The Bishop’s Arms i källaren. Hedonistiska oaser med olika inriktningar som knyts samman under ett och samma tak. 

Och i restaurangen njuter jag av en halv hummer, öl- och dillkokta kräftor, ostron, räkor och krabba. 

Det är gott, även om det märks att vi inte pratar om 100 procent lokala råvaror eller exklusiva toppråvaror som rombärande hummer som fått ömsa skal, men det är alltigenom gott. 

Jag tar också in en hummersoppa som är fullständigt jämn och balanserad på sina rika ingredienser. Min vän Daniel väljer ankbröstet med pumpa och rättika. ”Perfekt stekt och med fin smak”, blir omdömet. 

Björn Tagessons kökspersonal vet vad de gör. Ett test är också att beställa från barmenyn i den enklare Plaza Bar. Här har jag ofta njutit av Wallenbergare, lika kärleksfullt preparerade som den dyraste avsmakningsmenyn i fin­restaurangen. Det tyder på en jämn och hög kvalitetstanke. 

Men det är inte bara maten som är bra, stämningen är mycket tack vare det omgivande lyxhotellet alltid spännande, nästan elektrisk. 

En bra krydda för en finkrog som annars riskerar att bli stel. Här är det högt i tak alla dagar i veckan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset