Ingenting säger ”fest” som källsortering. I alla fall på musikfestivalen Way Out West, som har blivit uppmärksammade för arbetet med att minimera sin klimatpåverkan.

Emma Svensson
Musikfestivalen Way Out West i Göteborg fick stor uppmärksamhet när de 2012 gick ut med att det bara skulle servera vegetarisk mat. I dag är de en av få miljöcertifierade festivaler i världen, vilket bland annat betyder att de satsar på återvinning, grön energi och resursförbrukning, miljövänliga transporter och ekologisk mat. Enligt beräkningar från samarbetspartnern Tricorona, som arbetar med klimatrelaterade produkter och tjänster, så har festivalen genom att gå över till vegetarisk mat minskat sin totala klimatpåverkan med 20 procent.
– Anledningen till att vi satsat på klimatarbete är att vi som ligger bakom festivalen brinner för att stärka det kollektiva och göra saker som är viktigt för många. Att sätta upp en festival handlar om så mycket mer än att staketera ut en plätt, det finns mycket du kan göra runtomkring, säger festivalens marknadsansvarige Joel Borg.
 
Han och de övriga arrangörerna har tagit hjälp av experter för att planera sina insatser.
– Vi är inga klimatforskare, vi jobbar med musik. Det är viktigt att inte bara gå på magkänsla utan skaffa sig kunskap. Vi har tagit hjälp av allt från experter på fysisk resursteori, som kan hjälpa oss att göra våra transporter mer miljövänliga, till personer som kan göra råvaruberäkningar, säger Joel Borg, och tillägger att något av det svåraste har varit att göra saker för första gången, utan några exempel att luta sig emot.
– Det är lättare andra gången. År 2012 var målet att göra all mat vegetarisk, nu är målet att göra maten helt ekologisk. Vi har också lyckats få vår leverantör att producera ekologisk öl till en hel festival, vilket var en -utmaning.   , 
 
En stor del av arbetet går ut på att förklara för samarbetspartners varför arrangörerna väljer som de gör. Arrangörerna har stött på argumenten att klimatvänliga alternativ är ekonomiskt ofördelaktiga, vilket Joel Borg menar är en myt.
– Vinsten är inte bara ideologisk. Klimatarbetet har inte inneburit någon ekonomisk förlustaffär för oss alls. Det är snarare tvärtom – folk väljer med omsorg och är ofta beredda att betala mer för bra saker. Det blir enklare att sälja biljetter till ett evenemang som publiken har förtroende för. 
 
Festivalens långsiktiga mål är inte direkt blygsamt: Joel Borgs vision är att en Way Out West-besökare ska lämna färre klimatavtryck än någon som stannar hemma.
– Att vara miljödiplomerade räcker inte. Det kommer nya fakta hela tiden som vi behöver agera efter, och både musikbranschen och samhället i stort har fått upp ögonen för det. Jag bor i Göteborg som är känt för sina räkmackor. Snart kommer vi kanske inte kunna äta dem längre, då får vi lyfta fram något annat.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset