Tänk utanför ramarna och hitta ett område där du vill ta fighten. Läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen tipsar om hur du kan engagera dig för att jorden ska få ett bättre bäst-före-datum.

Isabel Watson
Som grundare av och ordförande i Stordalen Foundation, GreeNudge och EAT Stockholm Food Forum jobbar Gunhild Stordalen för att öka medvetenheten kring hållbarhetsfrågor och visa på sambandet mellan vår och planetens hälsa.
– Klimatfrågan handlar om mycket mer än smältande polarisar. Jag har engagerat mig i de frågorna också, varit på Antarktis och blivit förvånad över bristen på synlig dramatik. Pingviner springer omkring helt ”happy go lucky”. Läget är illa där, men det krävs tyvärr en klimatexpert för att se det, säger hon, och tillägger att problemen är tydligare på andra håll i världen. 
– Extremvädret som orsakas av klimatförändringarna ger till exempel längre torkperioder som gör att människor svälter. Samtidigt står vi inför nya utmaningar i global hälsa när övervikt och kroniska livsstilssjukdomar sprider sig över världen, snabbast i utvecklingsländerna. Vi äter på ett sätt som är dåligt både för oss själva och för Jorden. Den globala matproduktionen är en av de största miljöbovarna, och en av de främsta orsakerna till klimatförändringar och tapp av biologisk mångfald.
 
Syftet med stiftelsen GreeNudge är att finansiera beteendeforskning och sprida forskningsbaserad information om hur små åtgärder kan göra det enkelt att välja rätt, och därmed bidra till beteendeförändringar som påverkar både klimatet och hälsan i positiv riktning. Det kan handla om allt från att lyfta fram vegetariska alternativ till att göra trappan till det mest attraktiva valet framför hissen.
– Alla kan göra någonting, men om vi ska få till en storskalig förändring mot ett mer hälsosamt och hållbart samhälle, måste det bli lätt att välja rätt i vardagen. Vi kan inte skylla allt på oss som individer, utan ändringen måste ske på systemnivå. I dag är det till exempel ofta dyrt och opraktiskt att köpa hälsosamt och ekologiskt, men billigt och enkelt att äta osund snabbmat. Vi behöver få politiker och företag med på banan så att hälsosam och hållbart producerad mat blir tillgänglig för alla.
Att ta hjälp av varandra är det bästa vapnet i klimatkampen, tycker Gunhild Stordalen. Inte minst handlar det om förmågan att tänka nytt. Här har världens studenter alla chanser att påverka, menar hon.
– Klimatkampen är komplex och kräver att olika sektorer samverkar. Vi behöver nya tankar kring gamla problem, en ”solution revolution”, och där är studenterna en grupp som ligger i framkant. Det finns massor av studentorganisationer att engagera sig i om man vill förändra.
 
Efter det senaste klimatmötet COP19 i Warszawa 2013 protesterade flera miljöorganisationer mot att förhandlingarna går för långsamt. Gunhild Stordalen håller med men menar också att det är viktigt att glädjas åt de små framstegen.
– Till exempel är solenergi i Indien i dag billigare än fossilt bränsle, och Tyskland gör en jättesatsning på förnybar energi. Fler behöver tänka som Obama: ”Yes we can!”. Att vända utvecklingen kräver stora tekniska framsteg. Om alla är med så är chansen större att vi kan förändra.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset