Stannar vi vid 1,5 grader skulle bland annat höjningen av havsnivån bli 10 centimeter lägre år 2100.
Stannar vi vid 1,5 grader skulle bland annat höjningen av havsnivån bli 10 centimeter lägre år 2100.

FN:s klimatpanel, IPCC, har kommit med en ny rapport gällande den globala uppvärmningen. Enligt rapporten behöver vi stanna vid 1,5 graders uppvärmning för att det inte ska få allt för förödande konsekvenser på klimatet.

Under klimatmötet i Paris 2015 enades 195 länder om ett gemensamt klimatmål. Den globala uppvärmningen skulle hållas under 2 grader, men ambitionen var att stanna vid 1,5 grader.

Enligt IPCC kommer uppvärmningen nå 1,5 grader mellan 2030 – 2052 ifall vi fortsätter i samma takt som idag. Men att stanna vid 1,5 grader skulle vara betydligt bättre än om vi når två grader, konstaterar IPCC.

– Ett av huvudbudskapen som förs fram i rapporten är att vi redan ser konsekvenser av en global uppvärmning på en grad genom bland annat mer extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis i Arktis, säger Panmao Zhai, vice ordförande i en av IPCC:s arbetsgrupper, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Greta, 15, skolstrejkar för klimatet – nu ansluter sig fler

Stannar vi vid 1,5 grader skulle bland annat höjningen av havsnivån bli 10 centimeter lägre år 2100.

Det skulle även förhindra en upptining av permafrosten under århundraden och korallreven skulle minska med 70-90 procent snarare än 99 procent som skulle försvinna vid två graders uppvärmning.

LÄS MER: Experten: Så äter du klimatsmart

IPCC menar då att för att förhindra detta från att hända krävs snabba och stora förändringar globalt.

– Att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader är möjligt enligt kemins och fysikens lagar men för att klara det skulle kräva förändringar i en skala som hittills aldrig har skådats, säger Jim Skea, IPCC, i ett pressmeddelande.

De globala utsläppen skulle behöva minskas med 45 procent från 2010 års nivå till år 2030 för att sedan vara noll nettoutsläpp år 2050. Problemet, enligt IPCC, är att teknikerna som behövs för att åstadkomma detta är inte testade i den skalan som krävs för en förändring. Det i sig skulle kunna innebära risker för den hållbara utvecklingen, enligt rapporten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset