Klättra inte över det här stängslet. Det kan kosta dig hundratusentals kronor. Priset för Martin Smedjebacks ovälkomna besök hos kikarsiktestillverkaren Aimpoint i Malmö ska snart avgöras.

Inspirerade av Hans Blix vapeninspektioner i Irak, tog sig åtta fredsaktivister in på Malmöföretaget Aimpoints mark den 19 september. Aktionen upprepades den 14 november av Martin Smedjeback som greps strax efter att han tagit sig över staketet.
– En vapeninspektion som syftade till att hämta in information. Det borde vara varje svensk medborgares rätt att få veta vad som exporteras i Sveriges namn, säger 35-åringen. 

Aimpoint har reagerat kraftigt och det rättsliga efterspelet kan bli kostsamt för aktivisterna. Företaget kräver i sin stämningsansäkan 740 000 kronor för intrånget i september och ytterligare 312 000 skade-stånd för Martin Smedjebacks intrång i november.
– Summan vi söker skadestånd för är de verkliga kostnader som vi haft för bland annat produktionsstopp, säger Lennart Ljungfelt, vd för Aimpoint.

Förhandlingarna i tingsrätten startar i mars.
– Även om jag hade råd att betala skadestånd skulle jag aldrig göra det. Jag stödjer inte vapenindustrin, säger Smedjeback.

Aimpoint som tidigare figurerat i medierna på grund av att företaget säljer kikarsikten som använts i Irakkriget, står liksom andra svenska vapenförsäljare under överinseende av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset