En sörjande vid söndagens minnesceremoni för terroroffren den 11 september 2001.
En sörjande vid söndagens minnesceremoni för terroroffren den 11 september 2001.

Kyrkklockor ringde, offrens namn lästes upp och sex tystnader påminde om fasan i New York den 11 september för 15 år sedan. Tiden går men läker långtifrån alla sår.

Den första tysta minuten hölls klockan 8.46 lokal tid, tidpunkten då det första planet rammade det norra tornet i World Trade Center.

Sedan 9.03 för det andra planet mot södra tornet, 9.37 för det tredje planet som kördes in i försvarshögkvarteret Pentagon, 9.59 för södra tornets kollaps, 10.03 för det fjärde planets krasch på ett fält i Pennsylvania och 10.28 för norra tornets kollaps.

Nära 3 000 människor dödades i terrorgruppen al-Qaidas samordnade attack.

Clinton och Trump

Vid den sedvanliga ceremonin på minnesplatsen på nedre Manhattan där tvillingtornen rasade läste efterlevande upp 2 983 namn. Klassisk musik spelades och de sex tysta pauserna förtätade stämningen i åskådarleden.

Där sågs presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Ingen av dem höll tal. Kampanjarbetet var tillfälligt lagt åt sidan.

Efter ceremonin for Hillary Clinton till sin dotters lägenhet för att ta igen sig. Enligt nyhetsbyråer blev hon "överhettad" men rapporterades snart må mycket bättre.

Nedärvt lapptäcke

President Barack Obama framträdde vid Pentagon och bad på minnesdagen amerikanerna att inte låta terrorister splittra landet:

– Vår mångfald, vårt nedärvda lapptäcke, är inte en svaghet. Det är och kommer alltid att vara en av våra största styrkor.

– Detta är det Amerika som blev attackerat den där septembermorgonen. Det är det Amerika som vi måste vara trogna, sade Barack Obama.

Förändrade världen

Vid skymningen över New York tänds traditionellt ljusinstallationen "Tribute in light" som med 88 ljusstrålar bildar en vision av de två fallna tornen som en gång utgjorde World Trade Center. Luspelarna tonar sedan ut i gryningen.

19 kapare dog i attackerna som var en utlösande faktor till den amerikanska invasionen av Afghanistan och indirekt även kriget i Irak. Världen blev aldrig densamma som före den 11 september 2001.

Andrew Harnik
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton närvarade vid minnesceremonin. Enligt nyhetsbyråer blev hon "överhettad" men rapporterades senare må mycket bättre sedan hon fått vila ut.
Andrew Harnik
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump närvarade vid minnesceremonin.
Mark Lennihan/AP/TT
Minnesplatsen vid One World Trade Center på södra Manhattan i New York. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset