Metros matkritiker Anna Berghe har ätit soppa på La Soupe.

”Vackra ord kan man inte leva av, tacka vet jag soppa”. Ungefärligt så uttryckte sig dramatikern Jean-Baptiste Poquelin i en av sina hundratals citat under 1600-talets senare del. Huruvida monsieur Poquelin eller Moliére som vi känner honom bättre som, var en av dåtidens vassare copywriters, må diskuteras men en sisådär över 350 år senare används hans ord fortfarande flitigt, som exempelvis av dagens krog eller snarare soppkoncern.

De som för tre år sedan började med ett hål i väggen, en trappa ner i en källare bakom Stortorget har expanderat och krögarparet från Abbekås äger idag tre sopphus stan över. De senaste tillskottet med ett år på nacken ligger invid ett av Malmös vackraste torg. I en lokal modell mindre, mellan en frisörsalong och kommersiell kedja med dyrt kaffe, tittar jag med sällskap in en eftermiddag efter den värsta lunchrusningen. I den avlånga lokalen med utrymme för ett 15-tal bakdelar får jag starka flashbacks från mina år i Bryssel. I varje kvarter finner man just en liknande liten bistro, inredd med avlång spegel modell större, griffeltavlor, bord med vita pappersdukar och de obligatoriska rödrutiga temat. Här i en blå variant. Den lilla bardisken invid köket skvallrar om rättigheter. Vill man fungerar det utmärkt att förse sig med ett glas vitt, rött eller rosé till sopporna.

LÄS MER: Här är Skånes bästa restauranger

Vi väljer skaldjurssoppa och pepparrotssoppa från menyn som utöver bjuder på en vegetarisk variant där tomat och linser lierat sig samt en klassisk svampsoppa på champinjon.

Två rikliga portioner soppa serveras vid bord av den genuint varma servitrisen som pysslar om oss gäster i lokalen som om vi vore familj. Den påtagligt hjärtliga stämningen vägs upp av ett gäng sköna grå pantrar bredvid som får oss att dra på smilbanden mer än en gång. Trivsamt är ordet.

Skaldjurssoppan är mild och krämig men en aning för redd i sin konsistens. De färdigskalade kräft- och räkstjärtarna har fått simma med en stund för länge och blir sega i tuggorna i en soppa som i sin grund är välgjord. Vad som tilläggas bör är att alla grunder kokas i Abbekås och får sin slutliga finish i de minimala köksutrymmena i stan. Pepparrotssoppan med bas på högrev och rotfrukter minner om barndom och farmor. En god mustig buljong men med en aning mild pepparrotssmak. Några drag på rivjärnet med en färsk bit över hade förhöjt en redan fullt godkänd värmande soppa. Ett ljusare samt grövre bröd från det lilla bageriet i

Svarte är välgräddade och goda. Dock tar en alltför för vitlöksstinn färskostkräm över som garanterat håller de hungrigaste blodsugarna på avstånd. En tamare variant hade varit önskvärd för jämnare balans och helhet i måltiden. Vi rundar av med en skönt gräddig pannacotta toppad med en mycket god lagom söt hallonsylt. En generös servering som på en portion soppa mättar länge.

La Soupe är i grunden ett klockrent koncept. Närande välgjorda mättande soppor på bra råvaror i gemytlig miljö till en human prisbild som passar mångas plånböcker. Vad som saknas för ett högre betyg är just den där sista gastronomiska touchen. Bra kan bli bättre och föränderlighet är alltid möjligt.

À bientôt som man säger på franska!

LÄS MER: Lillasyster till Noma levererar

Fakta

Pris: Soppor 70-85 kr. Menu de charme 99 kr inkl dessert och kaffe. Vin på glas från 70 kr Öppettider: Mån – Fre 11.30 – 14.30. Helg samt kvällsöppet med varierande tider.
Adress: Davidshalls torg 9, Malmö
Betyg: 3/5

Vegetariskt utbud: Ja.
Undvik: Färskoströran till brödet om du ej är vitlöksfantast

Missa inte: Att botanisera i de lilla men omsorgsfullt utvalda sortimentet av lokalproducerad sylt och senap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset