Mät spridningseffekten av graffiti kring den lagliga väggen i Röda Sten, kräver nu Moderaterna. Metros undersökning visar också att det finns brister i den sanering som kommunen föresatt sig.

Klottersanering haltar – nu kräver M en utredning

Har klottret i Röda Sten nått nya höjder sedan den lagliga graffitiväggen invigdes? 

Det undrar Jonas Ransgård (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. Nu vill han att hela området klottersaneras så att saken kan undersökas ordentligt.

– Jag tror att de flesta skulle hålla med mig om att så här ska det inte se ut, säger han och syftar på de bilder han själv tog i slutet av maj.

De visar nedtaggade byggnader kring området vid Röda Sten. Han menar också att klottret inte saneras tillräckligt ofta, något som visar sig stämma när Metro en vecka in i augusti besöker samma platser och kan konstatera att klottret finns kvar. 

– Vissa fastighetsägare är jättenoga att sanera med en gång, vissa tar inte den kostnaden, säger Samaneh Lomander, planeringsledare drift och underhåll på Trafikkontoret. 

Just saneringen är problematisk eftersom ansvaret faller på den som äger fastigheten. Det betyder att även om kommunen sanerar sina fastigheter regelbundet, kan ett område upplevas som nedklottrat. Men som bilderna visar har även den kommunala saneringen missat klotter.

Jonas Ransgård efterlyser nu en gemensam satsning för att sanera klottret, för att därefter kunna kontrollera hur mycket det klottras i området.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset