Att läsa fler böcker är något de flesta har lovat sig själva. En bokklubb är ett kul sätt att infria löftet på. Metro Student har pratat med Magnus Lindberg som är en av åtta medlemmar i ”Bokklubben”.

Fanny Holländer

Det började med en tanke om att läsa de där klassikerna som man borde ha läst. Två år senare håller ”Bokklubben” fanan högt med allt från Tomas Tranströmers ”Den stora gåtan” till ”On the Road” av Jack Kerouac. Men framför allt är det ett tillfälle att umgås. 

Berätta om ”Bokklubben”!
– Vi är ett gäng kompisar som började prata om att man borde läsa fler böcker, och framför allt att man borde ha läst fler klassiker så vi bestämde att vi skulle starta en bokklubb. Eftersom alla inte bor i samma stad blev det också en bra anledning till att ses. Det blir lite mer som att vi sätter av tid för att prata om boken samtidigt som vi umgås och nu ses vi ungefär fyra gånger om året. Den som har valt boken är värd och oftast gör vi en heldag av det med middag, utgång och någon aktivitet, sist körde vi boule.

Hur väljer ni böcker?
– Vi går efter turordning. Den som står på tur får ge några förslag som resten får rösta på, den bok som får flest röster läser vi. På senare tid har det nästan blivit lite som en tävling i vem som kan välja mest pretentiösa böcker, mest på skoj. Vår mest pretentiösa bok hittills är en diktsamling av Tranströmer som vi läste nyligen, vilket kanske är lite knäppt. Men det var kul och den gick snabbt att läsa! 

Har ni några speciella regler?
– Inga förutom att du ska ha läst boken. Man får vara med på träffen ändå men då får man vara beredd på en del gliringar, något jag vet av egen erfarenhet. 

Hur går bokdiskussionen till?
– Vi betygsätter inte böckerna utan pratar mer om delar i boken som vi fastnade speciellt för, vad vi tror författaren vill ha sagt eller betydelsen av ett visst stycke eller kapitel. Det är kul att höra om någon annan har reagerat på samma sak eller tycker något helt annat. 

Vilken är den bästa boken ni läst?
– Min favorit hittills är ”Hundra år av ensamhet” av Gabriel García Márquez. Det var en bok jag förmodligen aldrig skulle läst om det inte var för ”Bokklubben”. Just nu läser vi ”Fiktioner” av Jorge Luis Borges. 

Vad är det bästa med att ha en bokklubb?
– Att kunna ses och ha något vettigt att prata om, haha! Nej, men jag vill läsa mer och det gör jag nu. Det finns mycket kul runt omkring också. Efter att ha läst ”Gentlemen”, som utspelar sig i Stockholm, gjorde vi en egenkomponerad stadsvandring i bokens fotspår. Planen är att göra likadant med böcker som utspelar sig utomlands. Dessutom är det kul med klubbar! Man behöver inte krångla till det, bestäm en bok, läs och prata om den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset