Drogen smugglas in genom att frimärken eller ”glada gubbar” doppas i LSD och sedan läggs ner i ett vanligt litet kuvert. Bilden är inte kopplad till artikeln.
Drogen smugglas in genom att frimärken eller ”glada gubbar” doppas i LSD och sedan läggs ner i ett vanligt litet kuvert. Bilden är inte kopplad till artikeln.

Tullverket har bara under de senaste två veckorna gjort ett tiotal beslag av retrodrogen LSD i Malmö.

Ett tiotal förundersökningar pågår just nu efter de rekordmånga beslagen som gjorts i postflödet på Toftanäs.

– Det är en trend som vi inte sett på många år. LSD var populärt under 60- och 70-talet, säger Jan Hedlund, chef för Tullverkets gränsskydd i Skåne.

Kuverten med narkotikan har skickats från huvudsakligen Holland. LSD är en starkt hallucinogen drog som ger ett rus som påminner om en psykos. Den dalade i popularitet efter att det uppdagats att missbrukare gått in i permanenta psykoser eller råkat ut för dödsolyckor.

Drogen smugglas in genom att frimärken eller ”glada gubbar” doppas i LSD och sedan läggs ner i ett vanligt litet kuvert. Missbrukarna lägger sedan frimärket på sina tungor och får på så vis sitt rus.
Tullverket misstänker att det kan finnas ett stort mörkertal av insmugglad LSD då drogen är svårupptäckt.

– Det rör sig om små kuvert med några frimärken i och för att komma åt dem  använder vi oss av tekniska hjälpmedel som exempelvis röntgen, säger Jan Hedlund.

Och trycket på tulltjänstemännen på Toftanäs är stort.

– Det har skett en jätteökning av narkotikabeslag i postflödet den senaste tiden. Vi har bland annat noterat att smugglarna nu väljer att splittra upp doserna och skicka mindre kvantiteter i flera paket i stället, säger Jan Hedlund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset