Blommor och ljus utanför HVB-hemmet i Mölndal, där dådet skedde i januari i år.
Blommor och ljus utanför HVB-hemmet i Mölndal, där dådet skedde i januari i år.

Kvinnan arbetade ensam när en av de boende på HVB-hemmet knivhögg henne till döds. Men inte heller hovrätten anser att dådet ska bedömas som mord.

Det var i januari i år som en boende på HVB-hemmet i Mölndal angrep kvinnan och en annan boende. Kvinnan fick knivskador i bland annat ena låret och ryggen och dog av sina skador.

Både åklagaren och advokaten som representerar de anhöriga till den dödade 22-åriga kvinnan överklagade tingsrättsdomen och ville att gärningsmannen skulle dömas för mord. Men inte heller hovrätten anser att det går att bevisa att mannen haft uppsåt att döda. I stället döms han till rättspsykiatrisk vård för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.

Åklagaren är ändå nöjd med domen.

– Det är viktigt att hovrätten delar vår uppfattning om både händelseförloppet och att gärningsmannen är vuxen och inte 15 som han själv hävdat, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Kvinnan var ensam i tjänst på boendet när hon attackerades. Inspektionen för vård och omsorg hittade inga brister i verksamheten med anledning av dödsfallet, men det pågår en förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen mot företaget Living Nordic som driver hemmet. Enligt åklagaren Kristina Persson är utredningen fortfarande i ett tidigt skede.

– Vi har hållit ett förhör hittills, men räknar med fler under den närmaste tiden, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset