Ett stort område spärrades av i samband med ett knivmord i ett parkeringshus i Lund i april. Mannen som knivmördade sin hustru döms nu till 18 års fängelse, meddelar Lunds tingsrätt. Arkivbild.
Ett stort område spärrades av i samband med ett knivmord i ett parkeringshus i Lund i april. Mannen som knivmördade sin hustru döms nu till 18 års fängelse, meddelar Lunds tingsrätt. Arkivbild.

Med en morakniv mördade den 43-årige mannen sin hustru i ett parkeringshus i Lund. Nu döms han till 18 års fängelse – tingsrätten beskriver tillvägagångssättet som "bestialiskt".

Mannen sprang efter sin hustru i parkeringshuset och utsatte henne därefter för det dödande knivvåldet. Mordet, som inträffade i april, har begåtts med uppsåt av en gärningsman som inte kunnat acceptera att partnern velat lämna honom, skriver Lunds tingsrätt i domen.

– Jag kände mig ganska säker på att vi hade goda möjligheter att det skulle bli ett tidsbestämt straff, eftersom det måste finnas utrymme för någonting som är värre, till exempel utdragna förlopp, tortyr eller när man tar livet av flera människor, säger 43-åringens advokat Anders Elison till TT.

– Och det var ju inte något av det i detta fall. Vi får inte glömma att 18 år också är ett väldigt strängt straff.

Yrkade på livstid

Att brottsoffret var en närstående kvinna som befann sig i en skyddslös ställning vid händelsen beskrivs av tingsrätten som en av flera försvårande omständigheter, liksom att gärningen präglades av stor hänsynslöshet.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse eftersom kvinnan dödades av en nära anhörig, och på grund av att mordet var utdraget och plågsamt. Men den eniga tingsrätten tycker inte att kravet om "synnerligen försvårande" omständigheter, som i praxis krävs för livstids fängelse, är uppfyllt. Den konstaterar att det därför inte räcker med "mycket försvårande" omständigheter för att ge någon livstids fängelse med dagens rättsläge.

Skrämde vittne

Förutom mord och fyra fall av misshandel döms mannen för grovt olaga hot: med kniv i hand skrämde den 43-årige mannen bort ett vittne som kom springande för att rädda kvinnan från knivövergreppet.

Från början hävdade 43-åringen att det rörde sig om ett dråp. Men under rättegångens sista dag godtog han att dådet rubriceras som mord.

Åklagaren Kristina Wedelsbäck säger att hon troligen inte ska överklaga domen.

– Jag är inte förvånad över att det inte blev livstid med tanke på den rättspraxis som har utvecklats, säger hon till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset