Danskar rasar mot dyra kryssingsresor till Karibien för ungdomar i kriminalitet och missbruk. ”Det var riktigt fett”, säger Christian, som fick åka på kryssning efter att ha rånat ett 7-eleven och glatt poserar med öl på semesterbilder.

All Over Press/Arkiv

BIlden är från ett annat tillfälle. 

Danska Metro, Metroxpress, har kartlagt hur kommuner sedan 2010 har använt nästan 42 miljoner danska kronor till att skicka 59 unga på kryssningar i Karibien. 

– Det är inte dyrt, det är billigt, om man ser till vad den här typen av insatser annars kostar, säger borgmästaren i Frederikssund till Metroxpress.

26 kommuner har använt sig av företaget Den Maritime Base, som anordnat kryssningarna som en del i rehabiliteringen av de kriminella och drogberoende ungdomarna.  

En av de som fått åka till Karibien är 16-årige Christian, som rånade en 7-eleven med kniv. Hans hemkommun Roskilde betalade 975.603 kronor för resan. På bilder som han tagit sitter han i barer och pooler med öl i handen, trots att vissa av de ungdomar som skickats med på resorna haft svåra missbruksproblem. Det ska också ha rökts hasch på ombord. 

– Det var riktigt fett, bara att se en annan del av världen var en jätteupplevelse. Men det var också undervisning från 8-13 och arbete på båten. Och så var det nöjen, säger han till Metroxpress

Resorna ska ha varit tänkta att fungera som behandling, men enligt Metroxpress saknas uppföljning av hur det gått för ungdomarna efteråt kryssningar. När Christian kom hem gick han tillbaka till sitt kriminella liv och blev dessutom medlem i AK81, en stödklubb till Hells Angels.

LÄS MER: Kvinnan har bott på lyxkryssaren i sju år – kostar henne miljoner

Resorna för de 59 problemungdomarna har rört upp känslor i Danmark, både från skattebetalare och från kommuner som tidigare använt sig av tjänsterna. 

– De här unga människorna är komplicerade att arbeta med. Att man är bra på att lägga rep i snirkliga mönster är inte nödvändigtvis det som behövs. Det krävs utbildning och specialistkunskaper, säger en person på Albertslunds kommun till Metroxpress.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset