På onsdagen hålls en manifestation för Sara Danius.
På onsdagen hålls en manifestation för Sara Danius.

I eftermiddag hålls en manifestation för Sara Danius vid Börshuset i Gamla Stan där 3 000 personer väntas delta. Enligt initiativtagare Nina Rung är det en effekt av metoo-upproret. "En protest mot att vi inte längre tolererar tystnadskulturen", säger Runge.

I eftermiddag ska Svenska Adademien återigen mötas på sitt torsdagsmöte. Klockan 17 väntas därför så många som 3 000 personer ansluta sig till Börshuset i Gamla Stan i en manifestation för Sara Danius, en så kallad knytblusmanifestation.

Initiativtagare bakom manifestationen är kriminologen och författaren Nina Rung tillsammans med Metros kolumnist Cissi Wallin och föreläsaren Kristina Wicksel. Manifestationen har väckt intresse hos över 20 000 Facebookanvändare och väntas dessutom bli till demonstrationer även i fler städer runt om i landet.

Nina Rung är förvånad över den stora uppslutningen.

– Jag blev förvånad, det var ju bara ur ren frustrationskänsla som jag drog ihop manifestationen från början, säger hon till Metro.

LÄS MER: Krisen i Akademien i fem punkter

Knytblusen, som från början var en symbol för ställningstagande för Sara Danius (efter det att hon bar en sådan), har vuxit och blivit en slags feministisk symbol.

Rung menar att det skett en fokusförskjutning på Sara Danius, men att problemet egentligen handlar om att Svenska Akademien inte tog tag i problemet med att 18 kvinnor vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp.

– Uppslutningen är ett ställningstagande mot den fokusförskjutning som skett från grundproblemet: sexuella övergrepp och jäv till en kvinnas förmåga att ena, men det handlar om effekten av metoo och att kvinnor än en gång ställer sig upp som en protest att vi inte längre tolererar tystnadskulturen. Vi säger ifrån, säger Nina Rung.

LÄS MER: Cissi Wallin: Vi som har tröttnat knyter inte bara blusen utan näven

Några bevis för exakt vad som hänt inom Svenska Akademien har vi ännu inte fått, är det rätt att ändå ge fullt stöd på det här sättet till en person?

– Jag menar att vi vet tillräckligt mycket. Om man läser de 18 vittnesmål som finns är dem väldigt samstämmiga och vi har starka gemensamma berättelser om samma man, och många har vittnen. Dessutom har den kvinna som har försökt få till en oberoende utredning uteslutits. Det är tillräckligt, säger Nina Rung och tillägger:

– Det är orimligt att det är på det här sättet.

Till manifestationen kommer talare från både forskarupproret och författarupproret. Kvinnor från samtliga partier har även blivit inbjudna och från majoriteten av dessa kommer att tala under manifestationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset