Tobias Bergvall, 15, och JenniferAguinaga, 17, talar med Alliansenpå deras besök på ­restaurangskolan.
Tobias Bergvall, 15, och JenniferAguinaga, 17, talar med Alliansenpå deras besök på ­restaurangskolan.

Eleverna på Stockholms Hotell- och Restaurangskola ställde politikerna mot väggen. Vill ha satsningar på social arbetsmiljö i stället för sänkt restaurangmoms. ”Hur lär man ut entreprenörskap?”

På måndagen besökte Fredrik Reinfeldt och hans regering Stockholms Hotell- och Restaurangskola för att prata om sina satsningar i höstbudgeten 2012. Eleverna fick chansen att ställa politikerna mot väggen.

Mathias Andersson, 18, frågade utbildningsminister Jan Björklund (FP) hur en lärare egentligen kan lära ut entreprenörskap.
– Det känns som att de har stressat fram de här förslagen utan att ha tänkt igenom dem. De måste definiera tydligare vad de menar med entreprenörskap, säger Mathias.

Regeringen presenterade bland annat sitt förslag om att sänka restaurangmomsen till 12 procent – något som förväntas öka sysselsättningen och sänka priserna inom restaurangbranschen.

Pengar som egentligen borde satsas på att minska stressen och främja den sociala arbetsmiljön, tycker eleverna.
– De säger att vi ska få fler jobb, men de flesta som jag känner som har gått ut skolan har inte haft några problem med att få jobb, säger Sofia Sjöblom, 18.

Hur många nya jobb satsningen väntas ge kan inte heller Maud Olofsson (C) svara på.
– Det är jättesvårt att säga, säger hon.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset