Kofi Annan ser problem med att kriga mot drogerna på samma sätt som tidigare.
Kofi Annan ser problem med att kriga mot drogerna på samma sätt som tidigare.

”Kriget mot drogerna” har inte fungerat. Trots stora insatser att bekämpa drogleveranser tar man inga steg framåt, enligt FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan.

Kampen för att minska den stora försäljningen och distributionen av droger i världen, och framförallt i Västafrika, har inte varit verksam. Det skriver Kofi Annan, FN:s tidigare generalsekreterare, enligt Vice.com.

– Droger har förstört många personer, men felaktiga regeringspolicys har förstört många fler, skriver Kofi Annan.

1.25 miljarder dollar. Så mycket kostade kokainhandeln i Västafrika under 2013, enligt en FN-rapport. Det är mer än vad flera länder i regionen har i statlig budget – tillsammans.

Det stora pengaflödet från kokain förhindrar ekonomiska framsteg och demokratiska processer i Västafrika. Detta i en del av världen som tar sig ur en tid av stora konflikter och instabilitet, skriver Kofi Annan.

”Kriget mot drogerna”-strategin har inte fungerat, konstaterar han. Det har varit högst ineffektivt att försöka sätta dit drogleveranser. Det har inte gjort att Västafrika har kunnat möta det stora droghotet.

Därför tycker han att länderna bör överge den här taktiken. Att aktivt arbeta mot drogleveranser fungerar inte. Istället bör man satsa mer på saker som utbildning och avkriminalisering.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset