Mika Kohonen är inte bara tillbaka i svenska SSL, han satsar även på det finska landslaget. Men vill inte tippa någon VM-segrare: "Hårt rent och ärligt så får vi fakta i december. Men jag har aldrig tänkt att vi ska förlora", säger han.
Mika Kohonen är inte bara tillbaka i svenska SSL, han satsar även på det finska landslaget. Men vill inte tippa någon VM-segrare: "Hårt rent och ärligt så får vi fakta i december. Men jag har aldrig tänkt att vi ska förlora", säger han.

Mika Kohonen är tillbaka i svensk innebandy som årets hetaste nyförvärv.Och 39-åringen känner sig starkare än på länge.– Det kommer att hända grejer på planen igen, säger FC Helsingborgs nye lagkapten.

På SSL:s upptaktsträff är det en person som är snäppet hetare än alla andra.

Han spelar inte i något favorittippat lag, tippas heller inte att bli poängkung – men han är Mika Kohonen.

– De har väl saknat mig, säger Kohonen med ett skratt.

Och saknaden har varit ömsesidig.

– Absolut. Om vi pratar idrottskarriär så har ju nästan hela den varit i Sverige. Och jag har blivit pappa i Sverige, så både idrottsmässigt och familjemässigt så är Sverige vårt hem. Det känns otroligt skönt att vara tillbaka.

Tunga år

Och den där idrottskarriären är lång, om än inte alltid spikrak.

Efter att ha tillhört Storvreta i ett decennium valde klubben inför förra säsongen att inte förlänga med ikonen, som i stället gick till finländska SPV.

Under den långa tiden i Storvreta fanns några tunga perioder, dels i form av en stor knäoperation – dels en långvarig depression som tvingade honom till en timeout.

– Det var många år som var så kämpaaktiga, det blev en fajt att orka, vara närvarande och vara sig själv.

I dag säger han att han verkligen har hittat rätt sätt att träna på – kroppen svarar och det är "förbaskat kul att gå till gymmet".

Men även mentalt har det hänt saker.

– Jag har orken, känner mig starkare och stabilare. Nu känner man att man lever mer i nuet. Jag har fått stor hjälp av idrottspsykolog och även stöttning från familjen, det är en helhet.

Kittlande utmaning i FCH

39-åringen har utsetts till världens bästa spelare hela fem gånger, senast 2011, men har inget behov av att jämföra sig med då.

– Jag vill jobba för att bli den jag vet att jag fortfarande kan bli. Det är någonting stort och häftigt, och jag vet att det håller i innebandyvärlden, säger han.

Att FC Helsingborg var rätt val för Kohonen stod klart snabbt.

– Det känns väldigt inspirerande. Klubben har ambitionen och drivkraften att bygga någonting. Nu är det upp till spelarna att ta den möjligheten, den utmaningen ser jag som speciell även om jag varit med ganska länge. Att försöka vinna första gången är alltid speciellt. Det är något som kittlar, säger Kohonen, som även valts ut till lagets kapten.

– Det är en stor ära. Jag försöker förtjäna den äran varje dag, att vara ett bra exempel och leda och gå först. Jag ska vara mig själv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset