En mamma matar sitt undernärda barn på en klinik i Maiduguri i Nigeria. 75 000 nigerianska barn riskerar att dö om de inte får hjälp, larmar FN. Arkivbild.
En mamma matar sitt undernärda barn på en klinik i Maiduguri i Nigeria. 75 000 nigerianska barn riskerar att dö om de inte får hjälp, larmar FN. Arkivbild.

Inom några månader riskerar 75 000 barn att svälta ihjäl i Nigeria. För en mamma var den sista utvägen att koka gräs för att rädda sina små.Den humanitära krisen är akut i landets nordöstra delar som plågats svårt av terrorstämplade rörelsen Boko Haram.

Hajja Kolo Bulama var ensam hemma med sin treårige son när Boko Haram stormade in. De flydde för sina liv medan extremisterna plundrade, dödade och jämnade deras hemstad Ganza, i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, med marken. De som inte dog förlorade allt.

Tillsammans med andra överlevande tog de sin tillflykt till provinshuvudstaden Maiduguri, som tidigare hade en miljon invånare. Men Boko Harams härjningar har lett till att det nu bor dubbelt så många människor där. Hajja Kolo Bulama återförenades med resten av sin familj och lever nu i ett läger i Maiduguris utkanter.

Ont om allt

Innan attacken för omkring två år sedan levde familjen ett enkelt, men relativt gott, liv. Verkligheten i det fullbelagda lägret är en annan.

– Vi har inte tillräckligt med matolja, mat, vatten, hygienprodukter, sjukvårdsinrättningar, läkemedel, kol för att laga mat eller ved. Jag fick lov att koka gräs för att kunna mata mina barn, det var den sista utvägen för mig för att hålla dem vid liv, berättar Hajja Kolo Bulama för FN-organet Ocha.

– Det smakar verkligen fruktansvärt, men jag hade inget annat val när vi inte hade ätit något på tre dagar.

Nordöstra Nigeria har drabbats hårt av Boko Harams brutala framfart. I takt med att den splittrade rörelsens väpnade grupper tryckts tillbaka av armén har också omfattningen av den humanitära krisen framträtt allt tydligare.

26 miljoner människor har påverkats av konflikten och av dem beräknas 14 miljoner människor vara i behov av humanitärt bistånd, enligt FN. Världsorganisationen kommer att begära mer än dubbelt så mycket pengar för att klara av nästa års omfattande utmaningar. Och klockan tickar.

– Vi befinner oss inte i en svältkatastrof än, men vi har väldigt allvarliga indikationer på att om vi inte gör något för att stoppa det här medan det fortfarande finns tid, så är det dit vi är på väg, säger Peter Lundberg, FN:s humanitära samordnare i norra Nigeria, till TT.

Matbrist

Konflikten har pågått sedan 2009 men blivit allt mer brännande de senaste åren. I de områden som nu tagits tillbaka från Boko Haram är det framför allt bristen på mat som är akut. Många människor är beroende av små jordbruk, som inte går att sköta för den som lever sitt liv på flykt.

Bristen på mat drabbar unga extra hårt, och särskilt allvarligt är det för barn som är mellan ett halvår och fem år gamla. 400 000 barn lider av svår undernäring, enligt FN:s barnfond Unicef.

– Om ingenting dramatiskt görs inom överskådlig tid, ett antal månader framöver, kan 75 000 barn dö. Den utdragna undernäringen försvagar deras immunsystem, vilket gör att barnen kan dö av vanliga folksjukdomar som malaria och mässling, säger Lundberg.

Sunday Alamba/AP/TT
En mamma håller sitt undernärda barn på en klinik i Maiduguri i Nigeria. Arkivbild.
Markus Schreiber/AP/TT
Nigerias president Muhammadu Buhari har lovat krossa Boko Haram. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset