Tror du att dina skattepengar försvinner ner i ett svart hål av slöseri och mygel? En ny sajt visar hur kommunen använder dina pengar, krona för krona.

Urban Brådhe

Det är valår och därmed ökar stockholmarnas intresse för vad politikerna egentligen gör med våra gemensamma pengar. På skattekollen.se finns svaret. Där skriver användaren in sin månadslön och får omedelbart svart på vitt hur mycket kommunalskatt som dras och hur dessa slantar fördelas mellan de verksamheter som kommunen ansvarar för - allt enligt den senast klubbade budgeten.

Sajten kan exempelvis berätta att en stockholmare med 30 000 i lön betalar 2 632 kronor i månaden till skolan, 945 kronor till äldreomsorgen och 934 kronor till social hjälp. Informationen är även nedbruten på mer detaljerad nivå.

– Det finns många mytbilder kring vad kommunerna gör och hur skattepengarna används. Det här är ett sätt att möta sådana föreställningar med öppenhet, säger grundaren, statsvetaren Filip Hadenius, 27 år.

Han började utveckla sajten för två år sedan som en del av ett examensarbete. Han gjorde då en omfattande undersökning och fann att de som fick informationen blev mer intresserade av kommunal politik, ansåg sig få bättre koll på hur kommunen använder pengarna - och dessutom tyckte att kommunen gjorde ett bättre jobb.

Sajten har nu utvecklats i samarbete med Stockholms stad, och tjänsten finns även tillgänglig på kommunens hemsida.

– Ytterligare åtta kommuner är på väg att rullas ut, och min målsättning är att landets alla 290 kommuner ska finnas där så småningom., säger Filip Hadenius

På Skattekollen kan du se exakt hur många kronor av din lön som går till olika verksamheter. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset