De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss och därför är det så viktigt att vi kan hålla denna OS-konferens i mänskliga rättigheter. En konferens där det inte kommer att delas ut några guldmedaljer men det kommer att finnas många vinnare, skriver Erika Larsson.
De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss och därför är det så viktigt att vi kan hålla denna OS-konferens i mänskliga rättigheter. En konferens där det inte kommer att delas ut några guldmedaljer men det kommer att finnas många vinnare, skriver Erika Larsson.

I sommar arrangeras Europride i Sveriges två största städer. Det är lite som att få arrangera OS. Staden, eller i det här fallet städerna, behöver bland annat uppfylla vissa kriterier, däribland att det ordnas en mänskliga rättigheter-konferens, skriver Erika Larsson.

Den här kolumnen är ett samarbete med Europride. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det sägs att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter. Men vad betyder det egentligen? Innebär det något i praktiken?

De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss.

I sommar arrangeras Europride i Sveriges två största städer. Det är lite som att få arrangera OS. Staden, eller i det här fallet städerna, behöver bland annat uppfylla vissa kriterier, däribland att det ordnas en mänskliga rättigheter-konferens. Om du undrar vad detta betyder i Europride-sammanhang kan du tänka dig att det är som elitidrottstävling. Ett olympiskt spel med lika många idrottsgrenar som som det finns diskriminerande lagstiftningar och smarta vägar att kringgå dem. Kort sagt en heldag där de mest tränade och pålästa aktivisterna och beslutsfattarna samlas för att utbyta strategier, belysa diskrimineringsdoktriner och efter en lång dag av påverkansarbete dansa sig svettiga till fram på småtimmarna.

LÄS MER: Kolumn: Göteborg ska aldrig igen vara känt som ”bögknackarstad”

Under konferensen kommer vi till exempel att få höra hur det är att leva som ung transperson i östeuropa och om hur situationen är för hbtqi-personer i Turkiet och Vitryssland. EU-parlamentariker kommer att berätta om arbetet med hbtqi-frågor i parlamentet och representanter från Europarådets enhet för hbtqi-frågor analyserar situationen inom hela Europarådets område. ILGA Europa och Transgender Europe kommer att presentera sina senaste kartläggningar av lagstiftningen som rör hbtqi-personer i olika europeiska länder och några av dem som nyligen drivit fall med strategisk processföring som metod på europeisk nivå kommer att finnas på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

Representanter för Stockholms- respektive Göteborgs stad kommer att berätta om sitt arbete med hbtqi-frågor, vilka politiska beslut som ligger till grund, vilka styrdokument de arbetar efter och hur deras arbete når ut till alla oss som bor här. Pridefestivalers överlevnad är också ett viktigt område som kommer att diskuteras. Vad gör vi när våra festivaler inte längre får vara den fredade zon vi älskar och behöver. I Sverige har flera Pridefestivaler hotats av nationalister och ute i Europa ställs parader in för att gator behöver läggas om eller flyttas till delar av staden dit det är svårt att ta sig för både deltagare och publik.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Vi vet redan vilka som förlorar fotbolls-VM

De rättigheter vi har i dag kan lätt tas ifrån oss och därför är det så viktigt att vi kan hålla denna OS-konferens i mänskliga rättigheter. En konferens där det inte kommer att delas ut några guldmedaljer men det kommer att finnas många vinnare.

Erika Larsson

Om skribenten:

Ålder: 49 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Apotekschef. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset