Den amerikanska träningsformen boot camp, inspirerad av US Navy Seals, har kommit till Sverige. 
Den amerikanska träningsformen boot camp, inspirerad av US Navy Seals, har kommit till Sverige. 

Charlotte Granström, 32, är brandman till yrket och instruktör och grundare av Army Fitness.

HÅRDHET. Har du tröttnad på djupandning, rökelsedoft och flummiga yogaställningar? Då är Army Fitness något för dig. Stenhård träning med militärinspirerade övningar, en instruktör som skriker och garanterat blodsmak i munnen. I USA har boot camp, en träningsform inspirerad av den militära elitstyrkan US Navy Seals, varit stort i flera år. Nu har det hittat till Sverige.
– Army fitness har funnits sedan i mars och det är en helt ny träningsform för oss svenskar. Det handlar om att bygga självförtroende och en fastare kropp genom disciplin och vilja, säger Charlotte Granström, grundare och ägare av Army Fitness.

Träningen är stenhård men väldigt basic. Det handlar om hinderbanor, armhävningar, situps, springa i trappor, klättra uppför rep, kravla på marken, lyfta och bära såväl stockar som stenar och sina kurskamrater.
Men man måste inte vara i toppform för att börja träna army fitness. Träningen är tuff, men den är samtidigt anpassad efter deltagarna. Enda kravet är att man obehindrat ska orka springa 1,5 kilometer.
– Målet med träningen är ju att komma i form.

Träningen hålls i så kallade camp, där man kör tre dagar i veckan under en sexveckorsperiod. Ett camp kostar omkring 2 900 kronor.
– Det finns olika nivåer, ett nybörjarcamp och ett intensivcamp, där man kör fyra dagar i veckan och varje pass är mellan 60 och 75 minuter långt.
Bland instruktörerna finns en sjukgymnast, en personlig tränare, en livvakt, en överstelöjtnant, en thaiboxare, en officer, en styrkeinstruktör och en brandman. Bland gästinstruktörerna finns en specialagent från den amerikanska armén, Heidi Andersson, mer känd som armbryterskan från Ensamheten, och hockeylegendaren Börje Salming. All träning sker utomhus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset