Kalle Assbring

Mer fritid, bättre självförtroende och en roligare pluggprocess. Det är några av fördelarna med minnesträning enligt Mattias Ribbing, utbildare och svensk mästare i minne.

Med ett jobb som vuxenutbildare och en nyfikenhet på inlärningsstrategier började Mattias Ribbing intressera sig för minnesträning. Fem år senare är han trefaldig svensk mästare i minne, författare till två böcker om att förbättra inlärningsförmågan och utbildare i minnesträning.
– Man vinner mycket på att ha ett bra minne. Jag kommer ihåg saker jag läser och ser på TV, och får mer fritid tack vare att jag lär mig snabbare. Dessutom lär jag känna folk fortare genom att komma ihåg vad de heter.
Mattias Ribbing har deltagit i SM i minne varje år sedan 2009. Tävlingarna består av en tiokamp med olika grenar där de tävlande ska komma ihåg siffror, namn, ansikten, ord och bilder. Med förmågan att komma ihåg 1060 slumpmässiga siffror i rad är det kanske inte konstigt att Mattias Ribbing har vunnit SM tre år i rad och är en av fyra medlemmar i det svenska minneslandslaget, som förra året tog silver i VM.
– Tricket är att kunna visualisera det man ska komma ihåg. Siffran 32 är för mig en båt, medan 38 är en bil. Det fungerar likadant med namn: ”Jan” ser jag exempelvis som en banan, medan ”Linda” är en lindad arm.
Mattias Ribbing är övertygad om att alla kan förbättra sitt minne, eftersom hjärnan redan tänker i bilder. Under sin tid som utbildare har han aldrig sett ett ”hopplöst fall”.
– För studenter finns det massor av fördelar med att öva upp minnet. Man lär sig mer på kortare tid, känner bättre självförtroende inte minst inför tentor, och har roligare när man pluggar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Träna minnet