För att stödja försvunna Amina Tyler arrangeras en Internationell dag för henne på torsdag.
För att stödja försvunna Amina Tyler arrangeras en Internationell dag för henne på torsdag.

Organisationen Femen manar till kamp för att stödja den försvunna tunisiska aktivisten Amina Tyler och kallar hela världen att samlas topless framför de tunisiska ambassaderna på torsdag.

Amina Tyler är en 19-årig tunisisk aktivist som i förra veckan lade upp barbröstade bilder på sig själv på Facebook med budskapet "min kropp tillhör mig".  Sedan dess har hon inte synts till och enligt uppgifter i europeisk och amerikansk press har Amina Tylers föräldrar nu fått henne inspärrad på ett mentalsjukhus i huvudstaden Tunis.

Nu manar organisationen Femen till uppror för Aminas skull världen över den 4 april. Och i evenemangets kommentatorsfältet på Facebook planeras det aktioner i både Stockholm (utanför Tunisiens ambassad på Karlaplan) och i Malmö.

– När jag hörde om Aminas öde så visste jag att vi måste agera fort. Och inom 24 timmar hade en grupp av kända individer slutit samman för detta evenemanegt, säger Maryam Namazie, talesperson för den Internationella dagen för Amina.

Enligt henne har deras initiativ fått stort stöd världen över.

– Många har lagt upp topless-bilder på internet i Aminas försvar, vi har fått in över 100 000 namnunderskrifter och aktioner är planerade i flera länder däribland i Sverige men också i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Norge, säger Maryam Namazie.

Jenny Wenhammar, adminstratör för den svenska Femensidan på Facebook, bekräftar de svenska aktionerna i morgon.

- Flera organisationer kommer delta och det kommer hållas tal i båda städerna. I Stockholm finns det även en hemlig aktion planerad, men mer vet jag inte om det, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset