Brott. Efter Metros artikel om hat-kommentarer på Facebook efter en bild från rättssalen i Kortedalamisshandeln i Göteborg granskar polisen alla kommentarer. Vissa kan komma att utredas för brott.

Det var i torsdags som Metro berättade om en bild som ska ha varit tagen under en paus i rättgången mot de två pojkar, 15 och 16 år, som misstänks för att ha deltagit i misshandlen av Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg. En misshandel där den 61-årige hundägaren skadades svårt.

Någon hade lagt ut bilden på Facebook, och på bilden ler pojkarna mot kameran. Trots att bilden var tagen i en paus upprördes många över att pojkarna log. Bilden spreds på Facebook, och 100-tals personer delade den vidare.

Många kommentarer handlade om att man tyckte att det var respektlöst mot Cedvander. Många var rasistiska. En hel del var mycket grova.

Ingen har polisanmält personerna som har skrivit, men nu kan ändå några av de grövsta komma att utredas av polis. Efter Metros artikel har polisen beslutat att granska kommentarerna.

– I det här fallet kommer vi att titta på om vi kan se några framförda hot. Då kan vi själva upprätta en anmälan. Vi kommer att titta på det här, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

Även pojkarna och deras familjer har möjlighet att anmäla själva, om de känner sig hotade på sociala medier.

– Då utreds det i sedvanlig ordning. Om man känner sig hotad på något sätt, det kan vara via brev, telefon eller Facebook är ingen skillnad, säger Jan Strannegård.

Han tror att många inte förstår att de kan göra sig skyldiga till brott när de kommenterar på sociala medier.

– Alla ska vara medvetna om att saker sprids i sociala medier. Det man tror man framför privat blir offentligt. Då kan man göra sig skyldig till brott. Man ska vara försiktig med vad man skriver på sociala medier.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset