Banderollen som hyllade Lena Sundqvist på SHL-matchen.
Banderollen som hyllade Lena Sundqvist på SHL-matchen.

I veckan berättade hockeykommentatorn Lena Sundqvist om floden av hat och sexism hon blir utsatt för efter matcherna. Men nu får hon stöd från Växjö-klacken, som överraskade med en hyllningsbanderoll. – Jag har nog aldrig kommit av mig i en sändning förut, säger Sundqvist.

Det var under hemmamötet mot Skellefteå som Växjös klack plötsligt rullade ut en banderoll med texten "Lena, fortsätt kommentera på, vi älskar dig på västra stå". C More lade upp en bild på sitt Twitter-konto och hyllningen spreds snabbt på sociala medier. Efteråt är Lena Sundqvist rörd.

– Det är jätterörande så klart, ett fantastiskt initiativ av Växjö. Jag har nog aldrig kommit av mig i en match förut och jag var inte långt ifrån tårar, men jag hann samla mig lite grann efter andra perioden, säger hon till TT.

Går att få kärlek

Det var i tisdagens "Gomorron Sverige" i SVT som Lena Sundqvist berättade vad hon får stå ut med som landets första kvinnliga hockeykommentator i SHL. "Folk äcklas av att se och höra mig", berättade Sundqvist då.

Intervjun fick stor spridning och nu är Sundqvist glatt överraskad över stödet hon fått i veckan.

– Det har varit fantastiskt, mer än vad man kunde tro och hoppas. För mig personligen betyder det mycket att se att det går att får kärlek också.

Samtidigt säger hon att problemet med grovt sexistiska påhopp finns kvar - och att det inte lär försvinna i första taget.

– Det här handlar inte om mig, utan är en mycket större fråga än så. Alla kvinnor som verkar i mansdominerade branscher blir utsatta för det här, säger hon.

C More sluter upp

Och det är inte bara Växjö-fansen som sluter upp bakom Lena Sundqvist. I en debattartikel i Aftonbladet ryter flera tunga chefer på C More, bland andra VD:n Manfred Aronsson, ifrån mot kommentarerna och uppmanar sina tittare att "växa upp eller byta kanal".

"Under sitt år på C More har Lena Sundqvist utsatts för hat i sociala medier efter varje sändning. För att hon varit dåligt påläst eller missat viktiga matchsituationer? Nej, för att hon är kvinna och kommenterar hockey", skriver de i artikeln.

C More
Lena Sundqvist är glad över stödet hon har fått.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset