Borlänges förskoleköer är långa. De är så pass långa att fritidspolitikern Monica Lundin (L) har ansökt om att registrera det som ett rekord hos Guiness Rekordbok. ”Vi har pratat om kön i tio år”, säger hon till Metro.

Förskoleköerna i Borlänge har varit långa sedan 2003 när Monica Lundin (L) blev fritidspolitiker i barn- och utbildningsnämnden i kommunen. Vanligtvis brukar det lösa sig ändå på något vis. 

Under åren som gått har har kommunen letat efter lokaler och på senare tid även annonserat efter dagbarnvårdare. Men kön har varit fortsatt lång. Just nu står 312 barn i kö för att få börja förskolan 1 februari. 

– Men kön har inte varit så rekordlång som den har varit nu. Men efter 10 år så har vi pratat om kön och lagt förslag. Och vad ska man göra då? Dalarnas tidningar har skrivit om ”rekordkön” och då slog det mig. Vi kanske kan få ett rekord, säger Monica Lundin (L). 

► LÄS MER: Stockholms bostadskö anmäld till Guiness Rekordbok 

Sagt och gjort, hon meddelade idén på kommunfullmäktiges sammanträde tidigare i veckan och i onsdags morse gick hon in på Guinness rekord-sajt och fyllde i ett formulär. 

– Jag har fått en bekräftelse. Den ligger där för granskning, än har jag inte hört något mer. 

– Så man får se hur de ställer sig till detta. 

► LÄS MER: Förskola på tak kan lösa platsbrist

Förslaget har redan blivit omskrivet av Dalarnas tidningar och tidningen Land. Reaktionerna på förslaget har varit blandade. Hon har fått en del glada tillrop men en person skrev ”det är väl inget rekord man vill ha?”. 

– Det är klart att det är det inte. Jag vill inte ha ett rekord egentligen, jag vill att man kommer in så fort som möjligt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset