Kommunen anser inte att boken är lämplig för barn.
Kommunen anser inte att boken är lämplig för barn.

En kommun i Värmland har beslutat att plocka bort boken Kort Kjol från skolundervisningen, detta har väckt starka reaktioner från lärare, bibliotekarier och författare.

Den värmländska kommunen Hammarö har beslutat att plocka bort boken Kort Kjol av Christina Wahldén från traktens skolundervisning.

De anser att boken inte är lämplig för barn, något som förlaget Rabén och Sjögren är mycket kritiska till.

► LÄS MER: Oskuldskontroller utförs av svenska vårdgivare – mot kvinnors vilja

– Kort kjol är en oerhört viktig bok som skildrar en faktisk verklighet. Vi måste våga lyfta även ämnen som är svåra. Det är allvarligt att Hammarö kommun väljer att plocka bort en så angelägen bok, och oroväckande om vi låter enskilda föräldrar diktera villkoren för vad eleverna ska läsa, säger Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren i ett pressmeddelande.

Förlaget har därför beslutat att lägga ut boken som en kostnadsfri e-bok under två veckor.

– Jag är förvånad över beslutet. Jag tycker att det är ett större problem att våldtäkter förekommer än att jag har skrivit en bok om det. Dessutom är boken 17 år gammal, säger Christina Wahldén i samma pressmeddelande.

►LÄS MER: Diplomat hemkallad efter våldtäkt

Kort Kjol har tryckts i mer än 50 000 exemplar och lånades i fjol ut mer än 10 000 gånger på svenska bibliotek, uppgifterna kommer från Rabén och Sjögren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset