Som enda kommun i Dalarna tillåter Leksands grillning.
Som enda kommun i Dalarna tillåter Leksands grillning.

Länsstyrelsens i Dalarna har utfärdat totalt eldningsförbud. Men i Leksands kommun är det fritt fram att grilla på sin tomt. Man kan inte totalt förbjuda matlagning, anser kommunen. Nu kritiseras den inställningen starkt.

Efter uppmaning av MSB, Myndighetens för samhällsskydd och beredskap, utfärdade länsstyrelsen i Dalarna totat eldningsförbud under torsdagen. Men som enda kommun i länet tillåter Leksands att grilla i gasolgrill, elgrill och i fasta murade grillar i trädgårdar, rapporterar SVT.

– Vi anser att man inte totalt kan förbjuda matlagning. Vi förklarar hellre hur man grillar säkert, än att förbjuda, säger Krister Ejeros, räddningschef i Leksands kommun, till kanalen.

LÄS MER: Poliser ingrep mot eldare i skogen – fick bilen sönderslagen

Han berättar vidare att kommunen inte har resurser för att ha tillsyn över personer som eventuellt bryter mot eldningsförbudet. Leksands kommun hänvisar bland annat till en paragraf som lyder att hänsyn ska tas till lokala förhållanden.

Men Leksands kommuns inställning till eldningsförbudet har mötts av kritik. Bland annat räddningschef Johan Szymanski, som arbetar med att bekämpa de stora skogsbränderna, har reagerat.

”Det är olyckligt och gör det svårtolkat för allmänheten”, skriver han bland annat på twitter.

Han fortsätter: ”Låt oss vara tydliga: i alla andra kommuner gäller förbudet! Totalt. Inga undantag, inga dispenser.”

LÄS MER: Brandman dog i skogsbranden – pyroman misstänks ligga bakom

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om grilla bränder